Navigacija

Objave

Film “Čuvar brata svoga”, dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, dostupan online

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana iz Turske.

Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba. 

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.

Pobjednički film “Čuvar brata svoga” publika ima priliku gledati od 17. do 20. decembra na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/film/cuvar-brata-svoga-brothers-keeper/.

Film je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. 

Film “Čuvar brata svoga” (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegovog najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen da se suoči s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Dok odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, iznenadne guste snježne padavine zatrpavaju školu. Bez izlaza i očajni da prizovu pomoć, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.

Reditelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010.) i Yusiv’s Dream (2011.) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film, The Fall from Heaven (2013.), prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.

Film “Čuvar brata svoga” pogledajte na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.


Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bit ćete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete biti u mogućnosti gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Evrope.

***

Mreža festivala Jadranske regije

U Mrežu festivala Jadranske regije, na inicijativu Sarajevo Film Festivala, okupila su se četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja, u zajedničkom programu: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Prvi zajednički program održan je online u aprilu ove godine, a zatim i na svakom od festivala uključenih u projekat.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone