Navigacija

Objave

Prikazana nova sezona komedije Tender „Ljudi misle da smo špijunirali njihovu firmu pa pravili seriju“

U okviru programa Pretpremijere Serije, koja se fokusira na promociji serija s prostora bivše Jugoslavije, tijekom 30. Sarajevo Film Festivalu u utorak, 20. augusta, prikazana je prva epizoda treće sezone serije Tender.

Serija prati dešavanja iza kulisa javnih nabavki. U središtu serije je tročlana komisija koja je sastavljena po "nacionalnom ključu". Jedina stvar oko koje se ova trojka slaže je želja za bogatstvom. Razgovoru su prisustvovali Srđan Vuletić, Edin Krehić, te dio glumačke ekipe – Aida Bukva, Tarik Džinić, Anja Kraljević, Anđela Kusić, Robert Krajinović, te Branko Janković.  

„U novoj sezoni je bilo drugačije raditi. Svako od nas ima poseban senzibilitet. Poseban pogled na epizodu, na kraj epizode. Posebno gledamo na te neke paralelne priče koje idu uz tu glavnu temu. To je sve pridonijelo jedan novi kvalitet. Došle su neke nove priče koje pojedincima možda nikad ne bi pale na pamet.“ izjavio je Vuletić.

Kreator serije, Srđan Vuletić, nastojao da u ovoj seriji donese nešto originalno, nešto na šta bh. publika nije navikla. Seriju je producirao BH Telekoma, naišla je na uspjeh u cijeloj regiji. Scenarij serije potpisuje nekoliko autora, s namjerom da se stvore prilike kako bi mladi autori dobili priliku da iskažu svoj talent.

„Želim da promijenim sistem rada na sitkomu kod nas. Kod nas je bilo uvriježeno da ide jedan pisac i jedan redatelj. Ja sam pomislio da trebamo da uvedemo sistem koji se koristi u Americi, koja je ustvari domovina sitkoma. Oni koriste jako puno pisaca i jako puno režisera.“ navodi Vuletić.

Nova sezona serije TENDER se fokusira na dinamiku grupe, te istražuje odnose muških i ženskih kolega u kancelariji. Ekipa serije istražuje teme koje se ne pojavljuju često u regionalnim serijama. Istražuju se dinamike kolegijalnosti, prijateljstva, a poseban focus je stavljen i na ljubavne priče glavnih likova.

„Meni je drago što su se pisci odlučili da izbalansiraju muške i ženske odnose. Mislim da je ta vrsta balansa potrebna i da doprinosi priči. Mislim da su prvi put pokušane i neke teme koje nismo do sada imali priliku vidjeti.“ rekla je Aida Bukva koja tumači Branku, lik koji nam je svima poznat.

Ova sezona TENDERA je postavila i određene nove trendove u kreiranju sitkoma koji su predstavljali i izazov za glumačku ekipu. Jedan od njih je bilo i kreiranje epizode serije gdje je jedini način komunikacije bio putem SMS poruka što za Vuletića predstavlja svakodnevicu u današnjim kompanijama.

Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“