Navigacija

Objave

Dodijeljena Srca Sarajeva za TV serije: Najbolja dramska TV serija „Znam kako dišeš“, komedija „Princ iz Eleja“

Dramska serija „Znam kako dišeš“ i komedija „Princ iz Eleja“ proglašene su najboljima i osvojile Srca Sarajeva za najbolja televizijska ostvarenja.

Svečana dodjela nagrada Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala održana je u Hotelu Hills, a nagrade Srce Sarajeva za TV serije dodijeljene su u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.
 
„Znam kako dišeš“ kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića osvojila je sedam nagrada Srce Sarajeva za TV serije u kategoriji za dramske serije: za najbolju dramsku seriju, za najbolju glavnu glumicu (Jasna Đurčić), za epizodnu glumicu (Jelena Kordić Kuret), epizodnog glumca (Mirvad Kurić), zvijezdu u usponu (Lazar Dragojević), scenarij (Jasmila Žbanić i Elma Tataragić) te režiju (Nermin Hamzagić). 
 
Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca posthumno je pripalo Žarku Lauševiću (1960. – 2023.), za ulogu Živojina Mišića u seriji „Vreme smrti“.
 
Srce Sarajeva za najbolju komediju osvojila je serija „Princ iz Eleja“ kreatora Elme Tataragić, Dušana Vranića, Enesa Zlatara i Amre Bakšić Čamo. Ova je serija u kategoriji Komedija osvojila i Srce Sarajeva za najboljeg glavnog glumca (Alen Muratović) i za scenarij (Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar).
 
„Radio Mileva“, serija kreatora Nebojše Garića, osvojila je tri Srca Sarajeva u kategoriji Komedije – za najbolju glavnu glumicu (Olga Odanović), zvijezdu u usponu (Kris Gavrić) i režiju (Elmir Jukić).
 
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 30. Sarajevo Film Festivala glasao je strukovni žiri sastavljen od više od 500 filmskih profesionalaca iz regije, a ove je godine bilo nominovano osam serija u 14 kategorija. Pravo prijave imale su dramske serije i komedije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije premijerno prikazane u periodu od 1. aprila 2023. do 30. aprila 2024. godine.
 
Na ceremoniji dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije uručena su i Počasna Srca Sarajeva Christofu Papouseku i Philippeu Boberu. Priznanja im je uručio predsjednik Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.
 
Medijski partner dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije je filmski magazin Deadline.
 
Gala večera dodjele Srca Sarajeva za TV serije realizirana je u suradnji Sarajevo Film Festivala i hrvatskog izdanja renomiranog međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau. 
 
Turistička zajednica Kvarnera s pripadajućim otokom Lošinjem i Lošinj Hotels@Villas partner je ove ekskluzivne večere. Kvarner je regija bogate povijesti na raskrižju kultura i civilizacija te još bogatijeg gastronomskog nasljeđa koje se stalno nadograđuje, njeguje autohtonost i razvija kvalitetu, zbog čega je s razlogom osvojila titulu Europska Regija Gastronomije 2026. 
 
Večeru za 160 uzvanika zajedno su pripremila dva vrhunska chefa iz dva vrhunska restorana  s Kvarnera: Michael Gollenz (Trofej veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2022), - chef kuhinje restorana Alfred Keller u luksuznom Boutique Hotelu Alhambra u Malom Lošinju te Deni Srdoč  (Trofej mladi talent godine Gault&Millau Croatia 2018) - vlasnik restorana Nebo i Hidden Wine Bistroa u Rijeci. Njihove mesne i vegetarijanske delicije pratila su vina vinarije Saints Hills. 
 
Osim što su uzvanici večere imali priliku okusiti Kvarner, vidjeli su i mali dio njegovih ljepota u svjetskoj premijeri video spota za skladbu „Secret Garden“ što ga je slavni violončelist Stjepan Hauser snimio na fascinantnim lokacijama Lošinja, otoka vitalnosti.
 

DOBITNICI SRCA SARAJEVA ZA TV SERIJE
 
Najbolja dramska serija
ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Najbolja glavna glumica u dramskoj seriji
Jasna Đuričić
za ulogu Nevene Murtezić u seriji
ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
Žarko Laušević (1960. – 2023.) 
za ulogu Živojina Mišića u seriji
VREME SMRTI
 
Najbolja epizodna uloga – glumica u dramskoj seriji
Jelena Kordić Kuret 
za ulogu Violete u seriji
ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Najbolja epizodna uloga – glumac u dramskoj seriji
Mirvad Kurić 
za ulogu Džandže u seriji 
ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Zvijezda u usponu – dramska serija
Lazar Dragojević
za ulogu Dine Murtezića u seriji
ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Najbolji scenarij – dramska serija
Jasmila Žbanić i Elma Tataragić 
serija ZNAM KAKO DIŠEŠ
 
Najbolja režija - dramska serija
Nermin Hamzagić
serija ZNAM KAKO DIŠEŠ 
 
Najbolja komedija
PRINC IZ ELEJA 
 
Najbolja glavna glumica - komedija
Olga Odanović
za ulogu Mileve
serija RADIO MILEVA
 
Najbolji glavni glumac - komedija
Alen Muratović
za ulogu Mikija
serija PRINC IZ ELEJA
 
Zvijezda u usponu - komedija
Kris Gavrić
za ulogu Sonje
serija RADIO MILEVA
 
Najbolji scenarij - komedija
Elma Tataragić, Dušan Vranić, Enes Zlatar
serija PRINC IZ ELEJA
 
Najbolja režija – komedija
Elmir Jukić
serija RADIO MILEVA
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“