Navigacija

Objave

“Alma Viva” portugalske rediteljice Christel Alves Mire dobitnik Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

Dodjela nagrada održana je na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu, a pobjednika je proglasio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala

Dobitnik nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je film “Alma Viva” Christel Alves Mire iz Portugala. Najbolji film izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma, Internacionalnog filmskog festivala u Ljubljani i Filmskog festivala Herceg Novi, kao i publike koja je ovaj film imala priliku da gleda online, na VoD platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Dodjela nagrada održana je na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu, a pobjednika je proglasio Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma, na proglašenju je rekao: “Mreža festivala Jadranske regije je veoma važan segment koji se već drugu godinu održava u sklopu FAF-a. Misija festivala u Mreži je promovisanje evropskih vrednosti filma, talenata i svega onoga što nam različitost Evrope donosi. Ova mreža je uspostavljena na inicijativu Jovana Marjanovića.”

Christel Alves Mira se zahvalila na nagradi i putem maila poručila: ”Veoma sam sretna zbog ove nagrade. Ne pravim filmove kako bi bili nagrađivani, ali kada se to desi veoma je ohrabrujuće. Veliki pozdrav publikama svih festivala.”

Cilj nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije - Adriatic Audience Award je promocija i veća vidljivost evropskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.

Christel Alves Mira se školovala za glumicu, a karijeru je započela kao pozorišna rediteljica. Nakon toga režirala je prvi dokumentarni film u Zelenortskim ostrvima Som & Morabeza, a zatim i jedan u Angoli, Born in Luanda. Kratke igrane filmove snimila je u Portugalu: Sol Brancothen Campo de Víboras, prikazan na festivalu u Cannesu, i Invisível Herói. “Alma Viva” je njen prvi dugometražni film.

Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985), akademski kipar i slikar. 

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone