Navigacija

Objave

Docu Press Corner: Predstavljeni filmovi „Tvoj život bez mene“, „Biang Biang Express“ i „Cent'anni“

U Docu Press Corneru, održanom na Festivalskom trgu 18. augusta, predstavnicima medija predstavljeni su filmovi "Biang Biang Express", "Tvoj život bez mene" i "Cent' anni".

Docu Press Corner vodila je Rada Šešić, selektoica Takmičarskog programa – dokumentarni film.

Anna Rubi, rediteljica filma "Tvoj život bez mene" podsjetila je da ostvarenje prati priču o starijim ženama koje brinu o djeci sa invaliditetom, suočavajući se sa činjenicom da bi, u slučaju njihove smrti, njihova djeca bila izložena užasima mađarskih domova za socijalno ugrožena lica. Upitana koliko je zadovoljna recepcijom filma kod bh. publike, Rubi nije krila zadovoljstvo.
 
"Bilo je jako emotivno. Potekle su mi suze. Publika je postavljala sjajna pitanja, i sjajno su reagovali na film. To je sve što čovjek želi kao filmski stvaralac", rekla je rediteljica.
 
Anni Rubi se u razgovoru pridružio njen partner i saradnik Aron. Autorski par otkriva da je film u početku trebalo da bude video koji prati NVO kampanju koja treba da pomogne ženama u borbi za pravdu, ali da je ubrzo postalo jasno da je materijal moguće pretočiti u film, te da je riječ o mnogo većem projektu za koji će biti potrebno i više sredstava. Rediteljica se prisjetila svog prvog susreta sa protagonistkinjama.
 
"Prvi susret se desio prije sedam godina, dok sam još radila u NVO sektoru. Prisustvovala sam sastanku sa tim ženama u trenutku kada je trebalo da otpuste svog branioca u sudskom sporu sa državom. Taj sastanak je imao tako veliki uticaj na mene. Bilo je to nešto zbilja neobično. Nikada ranije to nisam vidjela.", naglasila je Rubi.
 
Neobičan kreativan proces pratio je i nastanak filma "Biang Biang Express" reditelja Nikole Stojanovića. Riječ je o studentskom radu nastalom prilikom razmjene u Kini, gdje je mladi autor dobio mogućnost da napravi jedan snimajući dan u Kini, obavi razgovor sa kineskim mentorom i vrati se sa filmom u svoju zemlju.
 
"Kada sam potpisivao ugovor, nisam ga pročitao, ali poslije sam vidio da piše da onom kandidatu koji ne napravi film neće biti kupljena avionska karta za povratak kući. Vjerujem da je to jaka motivacija da se završi projekat.", duhovito je obrazložio reditelj.
 
Iako se film bavi izradom kineskih nudli, Stojanović kaže da je njegova namjera bila da napravi kompleksniju priču o ljudima koji vode ove maloprodajne poslove. Selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film se saglasila da je autor uspio u svojoj rediteljskoj namjeri.
 
Film "Cent'anni" donosi priču o Blažu koji, nakon što je preživio smrtonosnu bolest, odlučuje da proslavi tako što će voziti iscrpljujuću biciklističku trku Giro d'Italia. Njegova partnerica Maja Doroteja ovjekovječila je taj trijumf u vidu videomaterijala, koji je kasnije odlučila da pretoči u film. Jedna od motivacija za poduhvate ovog para bila je misao da samo onda kada dozvolimo sebi da budemo ranjivi možemo zbilja početi da se oporavljamo.
 
Blaž u razgovoru primjećuje da većina filmova koja govori o ljudima koji su preživljeli kancer ili leukemiju obično previše uljepšavaju ono što se dešava i da je riječ o bolnom procesu, kako za samog oboljelog, tako i za njegove najbliže. 
 
Selektorica Šešić primijetila je da je potrebna velika ranjivost i izloženost kako bi se snimio ovakav film o nekome ko nam je blizak. Rediteljica Maja Dorotea saglasila se sa takvom ocjenom.
 
"Samo sam odlučila da budem iskrena i ako bih osjetila da sam u redu sa tim što je prikazano, i ako bih pokazala Blažu i on je u redu sa tim, onda bi mi bilo drago da ga uključim", naglasila je rediteljica.
 
Nakon glavnog dijela razgovora, autori dokumentaraca odgovarali su i na novinarska pitanja.
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“