Navigacija

Objave

U Avant Premijere Press Corneru predstavljena serija KOMAR

Moderatorica razgovora istakla je da je KOMAR prva domaća serija u programu Avant Premijere Serije čiji je žanr misterija, da je prvi put ikada neka serija snimana u Travniku, ali i da je to prva serija reditelja i scenariste Timura Makarevića.

O tome zašto baš žanr misterije, kao i šta su mu bili motivi i inspiracija, reditelj je rekao: 
 
“Svako vuče inspiraciju iz različitih izvora. Moja inspiracija bili su filmovi i serije, ali i sam život. Misterija nije toliko čest žanr na našim prostorima, ali je to bila moja velika želja koju sam uspio i da ostvarim.” 
 
O tome kako se snašla sa Makarevićevom idejom o jednom misterioznom tekstu, Olja Runjić, scenaristkinja serije, a inače književna autorica, odgovorila je da je osam-devet godina unazad, kada je prvi put pročitala Timurov tekst, bila veoma inspirisana njegovom atmosferom i da je odmah željela da započne rad na seriji. 
 
“Proces je bio intenzivan i stresan jer živim u drugoj državi, i iako mi je to u potpunosti žanrovski strano, željela sam da prihvatim taj izazov. Sada, nakon šest godina rada, veoma sam ponosna na to kako je serija ispala”, rekla je Runjić.

Glumica Anastasija Dunjić pomenula je da glumačka ekipa nije imala pristup čitavom scenariju radi očuvanja mistične atmosfere i da je to uticalo na činjenicu da je samo snimanje bilo veoma uzbudljivo. Pia Vrdoljak je dodala da je snimanju pomogla i činjenica da su imali veliki broj proba i da se za vrijeme njih njen lik promijenio gotovo u potpunosti. Glumica Lamija Salihović navela je da je ovo njena prva uloga ikada i da joj je samim tim ova serija još posebnija.  
 
Igor Skvarica, glumac sa četiri premijere ove godine, istakao je da je mlađa generacija glumaca u ovoj seriji najbolji potez ovog projekta, ali i samog reditelja, dok je njegov stariji i iskusniji kolega Feđa Štukan napomenuo da se u potpunosti prepustio rediteljima Timuru, Uni i Vedranu, kao i da ga je sinoćnja premijera serije oduševila, iako, rekao je kroz šalu, nije znao da li će biti “totalna propast” ili “nešto genijalno.” 
 
Serija će se emitovati u narednoj telecizijskoh sezoni jesen/zima. 
Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“