Navigacija

Objave

Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade

Do 30. jula otvoren je poziv za mlade iz Bosne i Hercegovine da snime kratki video i prijave ga za projekt pod nazivom „Films for Future/Filmovi za budućnost“.

Ovaj projekt s ciljem podizanja svijesti o održivom razvoju i klimatskim izazovima pokrenuo je Sarajevo Film Festival u partnerstvu sa Sarajevom gradom filma UNESCO-a i Zelenim klubom kojeg čine poslanici/zastupnici parlamenata u Bosni i Hercegovini, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Pet najboljih video uradaka će biti nagrađeno dolaskom na 30. Sarajevo Film Festival – pobjednicima koji žive izvan Sarajeva dolazak na Festival omogućit će Zeleni klub i nagradama kao što su: električni romobil, bicikl, dron, bežične slušalice i tablet.

Za „Films for Future / Filmovi za budućnost“ mogu se prijaviti svi iz BiH u dobi od 13 do 25 godina. Svoja kratka videa/reels u trajanju do 90 sekundi na temu kako vide svoj doprinos rješavanju izazova klimatskih promjena mogu poslati do 30. jula 2024. na mail info@sarajevocityoffilm.ba, sa svojim kontakt podacima (ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon i adresa).

Imena pobjednika bit će objavljena 12. augusta, na Međunarodni dan mladih, a nagrade će biti uručene na događaju koji će biti upriličen na festivalskoj lokaciji za vrijeme održavanja 30. Sarajevo Film Festivala.

Slanje videa putem maila info@sarajevocityoffilm.ba je obavezno, a mladi video / reels mogu objaviti i na svojim društvenim mrežama (FB, Instagram, TikTok), te tom prilikom koristiti hashtagove: #30thSFF #NetZero #FutureIsPossible.

Videa trebaju biti na jednu od tema: Što mladi mogu učiniti za zdraviju i zeleniju planetu? Kako mogu napraviti pozitivne promjene u svojoj sredini?

Za više informacija o klimatskim pojmovima i temama koje će pomoći da se bolje upoznate s klimatskim pitanjima, posjetite UNDP-ov Klimatski rječnik.

Pobjednički video uradci će biti objavljeni na društvenim mrežama Sarajevo Film Festivala, Sarajevo UNESCO grada filma, Zelenog kluba, UNDP-a u BiH, i UN-a u BiH.

Kao priznanje globalnom pokretu mladih „Fridays for Future“ ovo takmičenje nosi naziv „Films for Future“.

U skladu sa svojim opredjeljenjem ka postizanju Net Zero misije – nulte stope onečišćenja, ovom inicijativom Sarajevo Film Festival nastoji doprinijeti podizanju svijesti o važnosti rješavanja klimatskih izazova. Uključivanjem održivih praksi u akcije Festivala i poticanjem publike na aktivno sudjelovanje u tome, posebno mladih, Festival nastoji stvoriti dugotrajan pozitivan utjecaj na zajednicu i okoliš. Prelaz ka ekološki održivim i klimatski prihvatljivim rješenjima ključan je ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (SDGs).

30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine

Izbor filmova iz programa 30. Sarajevo Film Festivala u Visokom, Gradačcu i Jajcu
Zahvala 30. Sarajevo Film Festivala za podršku u realizaciji Festivala
Kemal Zorlak autor Naj fotke 30. Sarajevo Film Festivala
Dobitnici UniCredit nagrade publike
Publici najbolji „Crna kutija: Dnevnici“, „Mi nemamo drugu zemlju“ i „Komar“