Navigacija

Objave

Svečano otvoren Slano Film Days

Prijateljstvo Mirsada Purivatre i Alfonsa Cuaróna seže još u 1995., godinu, kada je Cuarón došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film „Mala Princeza“

U prekrasnoj, intimnoj atmosferi vrta Ville Riva u Slanom, Hrvatska, održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali svi sudionici i gosti Slano Film Days, jedinstvenog formata događanja posvećenih filmu koji povezuje filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Kroz sljedećih će pet dana Slano postati mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija, a održat će se i večernje projekcije nagrađivanih filmova gostujućih svjetskih autora.

Prisutnima se obratio direktor Slano Film Days, Mirsad Purivatra, koji je na početku svog obraćanja pozdravio sve goste i sudionike;  reditelje Alfonsa Cuaróna, Paweła Pawlikowskog, Rubena Östlunda, Michela Franca, Juhoa Kuosmanena, Eliu Suleimana, Ognjena Glavonića, redateljicu Lili Horvát, direktora fotografije Michaela Seresina i utjecajne predstavnike filmske industrije Christiana Jeunea, programskog direktora i zamjenika generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producenticu Emilie Georges, producenticu i izvršnu direktoricu Timku Grin, predsjednicu Međunarodnog udruženja casting direktora.

Najavio je i dolazak producenta Philippea Bobera i talent agentice Jessice Kovacevic. Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days ponaosob, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene; glumice i glumci Era Balaj, Milica Janevski, Saško Kočev, Anuša Kodelja, Lidija Kordić, Boris Ler, Goran Marković i Anita Ognjanović, redateljice i redatelji  Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma,  Urša Menart i Vladimir Tagić te snimateljice Milica Drakulić, Dubravka Kurobasa i Maja Radošević.

„Želja nam je da Slano zaživi kao mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija. Ovo je jedinstven format događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Ideja iza cijelog projekta je da mladi reditelji, glumci i snimateljice, oslobođeni natjecateljskog pritiska, otvoreno razgovaraju o kreativnom procesu stvaranja filmova, svojim idejama i novim projektima i to s filmskim profesionalcima koji su obilježili evropsku i svjetsku kinematografiju“, izjavio je Mirsad Purivatra.

Nakon konferencije za medije održana je i prva ovogodišnja filmska projekcija na Slano Film Days, i to filma jednog od najvećih redatelja današnjice Alfonsa Cuaróna: „Djeca čovječanstva“, s Clive Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Prije projekcije gledateljima se obratio redatelj, peterostruki Oskarovac: „Čast  je i privilegij biti dijelom ovog festivala. Hvala svima što ste došli na ovu projekciju, duboko sam počašćen što će se moj film prikazati na ovako prekrasnom mjestu.“

Prijateljstvo Mirsada Purivatre i Alfonsa Cuaróna seže još u 1995., godinu, kada je Cuarón došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film „Mala Princeza“ te ga prikazao pred 900 učenika sarajevskih škola. Riječima Mirsada Purivatre, Cuarón je riskirajući svoj život tada pokazao ne samo hrabrost i karakter, nego i ljubav prema filmu.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima do 22. juna 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici  www.slanofilmdays.hr te putem društvenih mreža.

Partner Slano Film Days je Sarajevo Film Festival.

 

 

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone