Navigacija

Objave

Dodjela nagrada večeras u Narodnom pozorištu

Ceremonija crvenog tepiha počinje večeras u 19:30 sati, a u 20:00 u Narodnom pozorištu održat će se ceremonija dodjele nagrada 27. Sarajevo Film Festivala.

Festivalska publika će ceremoniju dodjele nagrada moći pratiti uživo u programu BHRT-a.
 
Prestižnom nagradom Srce Sarajeva bit će okrunjeni filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa –  dokumentarni film, Takmičarskog programa – kratki film i Takmičarskog programa – studentski film.
 
Ovogodišnji Takmičarski program – igrani film predstavio je deset filmova, od toga dvije svjetske premijere, a osam regionalnih.
 
U selekciji Takmičarski program – dokumentarni film publika je mogla pogledati šesnaest filmova, od toga osam svjetskih premijera, jednu evropsku, šest regionalnih i jednu bh. premijeru.
 
Takmičarski program – kratki film gledaocima je ponudio deset filmova, od toga četiri svjetske premijere, a šest regionalnih.
 
Selekcija Takmičarski program – studentski film sastoji se od dvanaest filmova, od čega su četiri svjetske premijere, tri međunarodne i pet regionalnih.
 
Osim Srca Sarajeva za najbolje filmove u takmičarskim programima, bit će dodijeljeno i Srce Sarajeva za najboljeg reditelja/rediteljicu, Srce Sarajeva za najboljeg glumca i glumicu, te CineLink nagrade.
 
U okviru ovogodišnje ceremonije dodjele nagrada bit će proglašena i dobitnica Specijalne nagrade za promicanje rodne ravnopravnosti, nove nagrade Sarajevo Film Festivala otvorene i za filmove i rediteljice izvan takmičarskih sekcija, odnosno i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o rediteljičinom prvom dugometražnom filmu.
 
Partnerske nagrade bit će dodijeljene istog dana u 12:30, na Festivalskom trgu.
 
27. Sarajevo Film Festival se završava sutra, 20. augusta, projekcijama nagrađenih filmova i svjetskom premijerom filma TOMA Dragana Bjelogrlića.
Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala