Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival predstavlja program: Suočavanje s prošlošću

Besplatno online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba i u kinu Meeting Point od 24. do 30. aprila

Od 24. do 30.4.2021.

Besplatno online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba  

Dostupno: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija 

Kino Meeting Point, Sarajevo

Ulaz slobodan 


PROGRAM: 


Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo 

Srbija, Francuska, Njemačka, 2013, Colour and B&W, 62 min.

Režija: Marta Popivoda

 Film se bavi izvođenjem ideologije u javnom prostoru, putem masovnih performansa. Autorica je analizirala filmske i videozapise iz poslijeratnog perioda Jugoslavije (1945-2000), fokusirajući se na masovne državne izvedbe (omladinske radne akcije, prvomajske parade, proslave Dana mladosti...), kao i na javne proteste (‘68, studentske i građanske demonstracije 90-ih godina; revoluciju 5. oktobra 2000...). Prolazeći kroz medijske slike, film (re)konstruira postepeno iscrpljivanje komunističke ideologije kroz promjene odnosa između ljudi, ideologije i države. Film se završava pred vratima savremene demokratije i neoliberalnog kapitalizma u Srbiji, tražeći da promislimo zašto su građani tako lako napustili zamisli socijalističkog kolektivizma, bratstva i jedinstva, radničkih prava i besplatnog obrazovanja zbog, ponajprije, nacionalizma i rata, a zatim i obećanja slobode i demokratije, za koje se ispostavilo da znače individualizam i „divlji“ kapitalizam.

U kinu Meeting Point u nedjelju, 25. aprila u 14.30 sati.


Saulov sin 

Mađarska, Colour, 2015, 107 min.

Režija: László Nemes

Uloge: Geza Röhrig, Levente Molnar, Urs Rechn, Christian Harting, Amitai Kedar

Oktobar 1944, Ausvic-Birkenau. Mađar Saul Auslander je član radnog voda Sonderkommando - grupe jevrejskih zatvorenika izolirane od ostatka logoraša i prisiljene da pomaže nacistima u istrebljenju širokih razmjera. Dok radi u jednom od krematorija, Saul otkriva leš dječaka za koji je ubjeđen da pripada njegovom sinu. Dok članovi voda Sonderkommando planiraju pobunu, Saul na sebe preuzima nemoguć zadatak: da spasi tijelo od plamena, pronađe rabina da izvrši obred pranja pokojnika, te da organizuje adekvatnu sahranu.

U kinu Meeting Point u nedjelju, 25. aprila u 17.30 sati.


Muškarci ne plaču 

Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska, Njemačka, 2017, Colour, 100 min.

Režija: Alen Drljević

Uloge: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Primož Petkovšek, Jasna Ðuričić, Izudin Bajrović

Bosna i Hercegovina, 15 godina nakon rata. Deset muškaraca su jedini gosti zabačenog, planinskog hotela. Grupu čine jedan trener i devet učesnika radionice koja bi trebalo da im pomogne da se suoče s prošlošću. Svi učesnici su veterani rata, nekadašnji pripadnici više različitih vojski koje su devedesetih godina prošlog vijeka ratovale jedne protiv drugih širom bivše Jugoslavije.

U kinu Meeting Point u utorak, 27. aprila u 17.30 sati.


Teret 

Srbija, Francuska, Hrvatska, Iran, Katar, 2018, Colour, 98 min.

Režija: Ognjen Glavonić

Uloge: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina

Vlada radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. Nakon što je preuzeo posao da sa Kosova do Beograda preveze tajanstveni teret, Vlada kamionom prolazi kroz nepoznate krajeve i pokušava pronaći pravi put u ratom razorenoj zemlji. Zna da će se nakon što obavi posao morati vratiti kući i suočiti se sa posljedicama svojih djela.

U kinu Meeting Point u petak, 30. aprila u 17.30 sati.


Srbenka

Hrvatska, 2018, Colour, 72 min.

Režija: Nebojša Slijepčević

Uloge: Tatjana Dragičević, Nina Batinić, Lucia Filičić, Jana Mileusnić, Morana Mladić, Oliver Frljić, Marin Blažević, Jelen Lopatić, Ivana Roščić, Tanja Smoje, Nikola Nedić, Igor Kovač, Jurica Marčec, Ljerka Hribar, Sandra Dekanić, Denis Kirinčić, Renata Fugošić, Nenad Šegvić

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Dvadeset i pet godina kasnije reditelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja pozorišnu predstavu o tom slučaju. Pozorišne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

U kinu Meeting Point u četvrtak, 29. aprila u 17.30 sati.


Chris the Swiss

Švicarska, Hrvatska, Njemačka, Finska, 2018, Colour and b&w, 90 min.

Režija: Anja Kofmel

Uloge: Christian Chris Würtenberg, Anja Kofmel, Eduardo Rózsa Flores, Heidi Rinke, Julio César Alonso, The family in Switzerland, Alejandro Hernandez Mora, Ilich Ramírez Sánchez, Paul Jenks

 U januaru 1992., u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj, pod čudnim okolnostima ubijen je mladi švicarski novinar Chris. U vrijeme smrti nosio je uniformu vojne jedinice sastavljene od stranih plaćenika. Chris je bio rođak Anje Kofmel. Dok je bila mala, Anja se divila ovom zgodnom mladiću. Nakon što je odrasla, Anja je odlucila istražiti njegovu priču i otkriti na koji je tačno način bio umiješan u rat u Hrvatskoj.

U kinu Meeting Point u srijedu, 28. aprila u 17.30 sati.


Dnevnik Diane Budisavljević 

Hrvatska, Slovenija, Srbija, 2019, Black and white, 88 min.

Režija: Dana Budisavljević

Uloge: Alma Prica, Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavljević, Zorka Janjanin, Milorad Jandrić, Igor Samobor, Biserka Ipša, Mirjana Karanović, Krešimir Mikić, Ermin Bravo, Livio Badurina, Vilim Matula, Jerko Marčić

 Diana Budisavljević sa suprugom ljekarom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. saznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se niko ne brine. Koristeći svoje austrijsko porijeklo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Niko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10 000 djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva i tek tada spoznaju da život duguju nepokolebljivoj snazi jedne žene.

U kinu Meeting Point u subotu, 24. aprila u 14.30 sati.


Obojena ptica 

Češka, Slovačka, Ukrajina, 2019, Black and white, 169 min.

Režija: Václav Marhoul

Uloge: Stellan Skarsgard, Barry Pepper, Harvey Keitel, Julian Sands, Udo Kier, Aleksey Kravchenko, Tim Kalkhof, Jitka Cvancarova, Pavel Krfz, Petr Vanek

Zasnovan na istoimenom romanu Jerzyja Kosinskog, OBOJENA PTICA detaljan je crno-bijeli filmski portret divlje i primitivne istočne Evrope u krvavom finišu Drugog svjetskog rata. Film prati život Dječaka kojeg su njegovi progonjeni roditelji predali na staranje jednoj starici. Starica uskoro umire, a Dječak ostaje sam i luta od sela do sela u potrazi za utočištem. Dok se bori da preživi, Dječak je izložen iznimnoj brutalnosti praznovjernih seljaka i svjedoči stravičnim zločinima, kako ruskih tako i njemačkih vojnika. Kraj rata Dječak dočekuje nepovratno promijenjen.

U kinu Meeting Point u subotu, 24. aprila u 17.30 sati.


Quo Vadis, Aida?

Bosna i Hercegovina, Austrija, Rumunija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Francuska, Norveška, Turska, 2020, Colur, 104 min.

Režija: Jasmila Žbanić

Uloge: Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić

Bosna, juli 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

U kinu Meeting Point u ponedjeljak, 26. aprila u 17.30 sati.


Jama 

Bosna i Hercegovina, 2019, Colour, 11 min.

Režija: Alban Ukaj

Uloge: Dina Mušanović, Igor Skvarica, Zlatan Školjić, Izudin Bajrović

Tokom problematičnog snimanja kratkog filma o jednom ratnom zločinu na mjestu na kojem se on dogodio, troje mladih, nezavisnih filmskih umjetnika otkrivaju da ih posmatra jedan neznanac.

U kinu Meeting Point u utorak, 27. aprila u 14.30 sati. 

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival