Navigacija

Objave

Više od 5000 ljudi gledalo program “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala, program traje još danas

Od 24. aprila kada je program počeo, posebno izdanje programa “Suočavanje s prošlošću” Sarajevo Film Festivala gledalo je više od 5000 osoba. Program sa 10 filmova koji je publici dostupan besplatno u cijeloj regiji, možete gledati još danas.

Program se može gledati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji online putem na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/suocavanje-s-prosloscu-dealing-with-the-past/.

Broj besplatnih kodova za gledanje filma je ograničen!

Za film “Quo Vadis, Aida?” (2020.) Jasmile Žbanić, nominiran za Oscara® u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma kao kandidat Bosne i Hercegovine, više nema besplatnih kodova, ali film je još uvijek dostupan publici u regiji na redovnom programu OnDemand platforme kina Meeting Point: ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U programu posebnog izdanja programa “Suočavanje s prošlošću” su i filmovi “Saulov sin” (2015.) Lászla Nemesa, debitantski igrani film mađarskog reditelja koji je za originalan i nevjerojatno moćan prikaz horora Holokausta između ostalog osvojio i Oscara® za najbolji strani film; rediteljski prvijenac Dane Budisavljević “Dnevnik Diane Budisavljević” (2019.), dokumentarno-igrana priča o ženi koja je spasila živote više od 10.000 djece zatočene u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata; film “Obojena ptica” (2019.) češkog reditelja Václava Marhoula zasnovan na istoimenom, čuvenom romanu Jerzyja Kosińskog, koji opisuje Drugi svjetski rat iz perspektive jednog dječaka; “Chris the Swiss” (2018.) Anje Kofmel, koji gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima. 

Film “Srbenka” (2018.) Nebojše Slijepčevića kroz rad na predstavi koju postavlja Oliver Frljić, govori o ubojstvu djevojčice Aleksandre Zec 1991. godine u Zagrebu. Među brojnim nagradama, film je osvojio i “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagradu publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2018. godine. “Teret” (2018.) Ognjena Glavonića govori o čovjeku iz Pančeva koji dobija novac da u vrijeme bombardiranja Srbije (1999.) s Kosova do Beograda preveze kamion s tajanstvenim teretom. “Muškarci ne plaču” (2017.) Alena Drljevića prati deset muškaraca okupljenih u jednom planinskom hotelu u Bosni, 15 godina poslije rata – to su jedan trener i devet učesnika radionice, nekadašnjih vojnika suprotstavljenih strana, koja bi trebala da im pomogne da se suoče s prošlošću. “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo” (2013.) Marte Popivode bavi se izvođenjem ideologije u javnom prostoru putem masovnih performansa. U programu je i kratki film Albana Ukaja “Jama” (2019.), koji prati snimanje kratkog filma o jednom ratnom zločinu u Sarajevu. Uz filmove, dostupni su i razgovori s autorima filmova.

U programu su održana i dva panela, koji su dostupni na Facebook stranici Sarajevo Film Festivala, na teme “Dramske serije kao ideološki alat i katalizatori promjene” i “Odgovornost: Do koje mjere su umjetnici svjedoci ili vlasnici priča?”.

Osim online putem, publika u Sarajevu filmove može gledati i u kinu Meeting Point: danas (četvrtak, 29. april) u 17.30 sati na programu je “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, a sutra (petak, 30. april) u 17.30 sati na programu je “Teret” Ognjena Glavonića. Ulaz je besplatan na sve projekcije.

Pedeset mladih s područja Zapadnog Balkana učestvovalo je u paralelnom programu koji podstiče pomirenje te veće razumijevanje među mladima "In Youth Eyes", koji je organizovan u saradnji sa Regional Youth Cooperation Office, Forum ZFD i programom Pro.budućnosti.

Program Suočavanje s prošlošću je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku Fondacije Robert Bosch Stiftung.

 

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije