Navigacija

Objave

Završen Ponta Lopud festival, posađena prva lopudska palma

Suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra kaže da je više nego zadovoljan prvim izdanjem festivala. ”Ovo je zapravo i više nego što smo očekivali, a i Pawel Pawlikowski i svi koji su došli na festival tvrde da smo napravili jedno novo mjesto susreta, što je uostalom i bila osnovna ideja kada smo festival pokretali”

Posljednjeg dana Ponta Lopud festivala, koji se od 1. do 5. jula održava na otoku Lopudu u Hrvatskoj, prikazan je film “Obećanje” (La Promesse,1996.)  braće Dardenne, po izboru poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg voditelja masterclassa za filmske profesionalce iz regije.
 
Gost festivala, poljski oskarovac Pawlikowski odgovarao je na pitanja sudionika masterclassa, redatelja i glumaca iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i s Kosova, nakon što su pogledali njegov film “Moje ljeto ljubavi” (My summer of love, 2004.). 
 
Slavni redatelj je ostavio je trajni trag na otoku Lopudu zasadivši prvu palmu Ponta Lopud festivala u parku Đorđić Mayneri, zajedno s ostalim sudionicima festivala, među kojima su bili bosanskohercegovački redatelj i oskarovac Danis Tanović i meksički redatelj Michel Franco.  Svaka godina festivala bit će obilježena s novom sadnicom palme, koja ima i metaforičko značenje u filmskom svijetu. Ovogodišnji polaznici masterclasa uvijek će imati svoju lopudsku palmu kao podsjetnik na svoj masterclas s Pawlikowskim, koji će im sigurno doprinijeti u njihovim budućim projektima, a nekog od polaznika sigurno dovesti i do ‘Zlatne palme’ (Palme d’Or).
 
‘Sadnjom palme Ponta Lopud festival želi se zahvaliti svom lokalnom stanovništvu koji su prigrlili ovaj festival i pomogli svako na svoj način da bude što bolji i kvalitetniji. Mediteranske palme, zaštitini znak otoka Lopuda, izrazito su stradale prije nekoliko godina od crvene palmine pipe te ovom gestom Ponta Lopud żeli osvijestiti važnost očuvanja okoliša i brige o mediteranskim palmama', naglasila je Tilda Grossel Bogdanović, suorganizatorica festivala.
 
Suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra kaže da je više nego zadovoljan prvim izdanjem festivala. ”Ovo je zapravo i više nego što smo očekivali, a i Pawel Pawlikowski i svi koji su došli na festival tvrde da smo napravili jedno novo mjesto susreta, što je uostalom i bila osnovna ideja kada smo festival pokretali”. Purivatra smatra da je najveća vrijednost ovog festivala što je okupio novu generaciju mladih redatelja i glumaca iz zemalja regije. ”Prije svega da se tu, na otoku, rađaju planovi, razmjenjuju ideje i da mladi ljudi imaju priliku susresti se s najznačajnijim ljudima iz svijeta filma. S Pawlikowskim smo u tome uspjeli, a reakcije učesnika su izuzetno dobre, pa su i ti razgovori velikog redatelja i učesnika festivala trajali mnogo duže nego što smo planirali. Među mladim, talentiranim ljudima iz svijeta filma postoji glad za razgovorom i znanjem i već se i zbog toga se pokazalo da je koncept festivala uspješan”, kaže Purivatra, uz napomenu da je Lopud oživio i da su festivalski dani dokaz da kultura i turizam moraju ići zajedno. 
 
”Mislim da smo napravili dobar posao i da pohvale i komentari ukazuju da smo na dobrom putu”, zaključuje Purivatra, kojeg nakon Lopuda čeka 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će biti održano od 13. do 20. augusta.
Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala