Navigacija

Objave

Dan ljudskih prava uz film “Acasă, moj dom” na OnDemand platformi kina Meeting Point

Međunarodni dan ljudskih prava, u organizaciji Ambasade Nizozemske u BiH i Obala Art Centra, obilježit će se u četvrtak, 10. decembra projekcijom filma “Acasă, moj dom” Radua Ciorniciuca.

Film “Acasă, moj dom” će tom prilikom biti dostupan online u cijeloj Bosni i Hercegovini na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba, od 10 sati do ponoći. “Acasă, moj dom / Acasă” Radua Ciorniciuca je dobitnik Nagrade za ljudska prava 26. Sarajevo Film Festivala (2020).

Gledatelje će prije početka projekcije videoporukom pozdraviti ambasador Nizozemske u Sarajevu Reinout Vos, reditelj filma Radu Ciorniciuc i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. Film se prikazuje s titlovima na BHS i engleskom jeziku. 

Film će biti prikazan besplatno na ondemand.kinomeetingpoint.ba, a broj kodova je ograničen. 

“Acasă, moj dom” (Rumunija, Njemačka, Finska, 2020, 86 min.) prati porodicu Enache, devetero djece i njihove roditelje, koji su dvije decenije živjeli u kolibi u divljini bukureštanske delte, jednog od najvećih urbanih prirodnih rezervata na svijetu s jezerima i stotinama životinjskih i rijetkih biljnih vrsta. Kada su vlasti odlučile preuzeti taj jedinstveni urbani ekosistem, porodicu Enache deložiraju i sele u grad koji za njih predstavlja nepoznat svijet. Djeca koja su život provela u divljini moraju se navići na gradski život. Umjesto da plivaju u jezeru, moraju ići u školu, a svoje ribarske štapove mijenjaju za mobilne telefone. Njihov identitet je doveden u pitanje i preobražen ujedno s njihovim osjećajem slobode i porodičnim vezama.
Dirljivi debitantski film Radua Ciorniciuca duboko je promišljena studija modernizacije, posmatrana kroz oči porodice koja se pokušava navići na novi život kojem nikada nisu težili. Je li za njih bolje da se vrate u svoj “izgubljeni raj”, u kojem su živjeli teško ali bili slobodni, ili da se uklope u društvo koje im nudi znatno veći komfor, ali i obilje pritiska i sukoba?

Kraljevina Nizozemska je od 2019. godine pokrovitelj Nagrade za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, koja se dodjeljuje u Takmičarskom programu – dokumentarni film. Nagrada se dodjeljuje filmu koji obrađuje tematiku ljudskih prava, a ove je godine nagradu osvojio film “Acasă, moj dom”. Sarajevo Film Festival kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te obilježavanjem Dana ljudskih prava nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

 

 

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program