Navigacija

Objave

CineSchool – digitalna platforma za filmsku nastavu

Kako bi kreativno nadopunili nastavni plan i program osnovnih škola iz oblasti filmske umjetnosti, Obala Art Centar je pokrenula projekt CineSchool na http://www.cineschool.net/

Kako bi kreativno nadopunili nastavni plan i program osnovnih škola iz oblasti filmske umjetnosti, Obala Art Centar je pokrenula projekt CineSchool koji je sada dostupan svim zainteresiranim školama i učenicima u Bosni i Hercegovini u vidu digitalne platforme.

Nastavnim planom i programom osnovnih škola Kantona Sarajevo, predviđeno je tek nekoliko časova u okviru predmeta BHS jezika i književnosti u kojima se spominje film. Upravo iz tog razloga je kreiran program CineSchool, koji je sada uslijed pandemije COVID-19 digitaliziran i potpuno prilagođen učenicima i nastavnicima osmih i devetih razreda osnovnih škola. Realizaciju projekta podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a realizira se uz preporuku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. 

Film u nastavnom procesu ima izuzetnu važnost i kao nastavno područje (u okviru medijske kulture) i kao nastavno sredstvo – naglašeno je u nastavnom planu za osnovne škole. 

Uslijed pandemije i novih okolnosti održavanja nastave i online edukacije, Obala Art Centar kreairala je platformu CineSchool kao pomoć učenicima i nastavnicima u cilju lakše realizacije nastave iz oblasti filma, s nadom da će mladi proširiti svoje zanimanje za film i izvan okvira nastavnog plana i programa. Iako prvenstveno namijenjena učenicima osmih i devetih razreda osnovnih škola, platforma CineSchool je otvorena za korištenje svim osobama koje žele naučiti osnovne pojmove iz oblasti filma. 

Na platformi CineSchool – http://www.cineschool.net/ – dostupan je različit sadržaj: katalog preporučenih filmova, video lekcije, kvizovi, te podcast u okviru kojeg različita filmska zanimanja predstavljaju: producentica Amra Bakšić Čamo, reditelj Nermin Hamzagić, glumac Goran Bogdan, scenaristica Elma Tataragić i drugi filmski profesionalci. Sav sadržaj je besplatan za učenike i nastavnike, a filmski program kreiran je tako da zadovoljava umjetničke kriterije, otvara prostor za diskusiju o važnim društvenim temama, ali i bude primjereren dobi učenika kojima je namijenjen.

Obala Art Centar i Sarajevo Film Festival godinama aktivno rade na približavanju filma najmlađima, provodeći programe filmske pismenosti i nudeći filmove najmlađoj publici u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. U sklopu Sarajevo Film Festivala veliki broj filmova posvećen je djeci i mladima kroz Dječiji program, Teen Arena i Teen Action programe. Operacija kino, putujući projekt Obala Art Centra, tokom cijele godine donosi filmove i festivalsku atmosferu u brojne manje i veće bosanskohercegovačke gradove, i u one u kojima nema kino dvorana, te okuplja brojne posjetitelje, a posebno mjesto u okviru ovog programa zauzimaju filmovi za djecu i mlade.

Kino Meeting Point je centralno mjesto okupljanja Volim Film kluba, čiji članovi aktivno gledaju filmove na repertoaru ovog kina i razgovaraju o njima sa filmskim profesionalcima na posebno kreiranim događajima, ali i uče kako voditi kino, kreiraju filmske kvizove i druge događaje koji promovišu umjetnički film u zajednici. 

Aktivnosti su upotpunjene 2018. programom CineSchool u okviru kojeg je približno 3000 učenika osmih i devetih razreda u 16 škola Kantona Sarajevo prisustvovalo 26 oglednih časova na kojima su prikazivana 4 bosanskohercegovačka filma i analizirana s učenicima uz stručno vodstvo filmskih profesionalaca, a koji je sada u unaprijeđenom izdanju dostupan u vidu digitalne platforme.

Obala Art Centar i dalje nastavlja aktivno raditi na svojoj misiji promocije umjetničkog filma u zajednici i unaprjeđenju filmske pismenosti.

Početak realizacije projekta CineSchool u digitaliziranoj formi najavili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i voditeljica projekta CineSchool Asja Krsmanović.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo: “Projekat CineSchool prilagođen je vremenu u kojem živimo, jer pandemija nas još uvijek ne zaobilazi, kao pomoć učenicima i nastavnicima u cilju lakše realizacije nastave iz oblasti filma, ali i da mladi prošire svoje zanimanje za film i izvan okvira nastavnog plana i programa. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je podržalo ovaj projekt koji se realizuje uz preporuku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.”

Asja Krsmanović, voditeljica projekta CineSchool: “Dok je s jedne strane pandemija udaljila učenike iz školskih klupa, s druge strane je unaprijedila njihovu tehnološku pismenost. Također je pred nastavnike donijela potpuno nove izazove kako da učenicima približe sadržaj koji predaju. Jedna od glavnih misija Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala je upravo razvoj nove publike kroz edukaciju. S ovim projektom nastojimo kroz jedan interaktivan i zabavan način približiti učenicima filmsku umjetnost, te pomoći nastavnom osoblju da iskoriste tehnološke potencijale za što kreativniji pristup nastavi i da stimuliraju razvoj kritičkog mišljenja kod učenika.”

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu