Navigacija

Objave

Predstavljamo filmove Kinoscope programa 27. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival objavljuje ovogodišnji Kinoscope program. U programu će biti prikazano 17 filmova. I ove godine bit će prikazani zasebni dijelovi programa Kinoscope - Kinoscope Real i Kinoscope Surreal.

„Kinoscope je mjesto za međunarodne filmove koji imaju odvažne vizije, pogotovo one filmove koje prave novi filmaši iz cijelog svijeta. Program Kinoscope podijeljen je u tri dijela koji odgovaraju dobima dana prvih projekcija u našem omiljenom kinu Meeting Point. Kinoscope Real, s premijerom svakog dana u podne, predstavlja dokumentarne filmove ili igrane filmove koji imaju poseban pogled na stvarnost. Kinoscope, koji se održava svake večeri, je posvećen crossover arthouse filmovima, dok se Kinoscope Surreal sastoji od kasnih noćnih projekcija žanrovskih filmova“, kažu Mathilde Henrot i Alessandro Raja, selektori programa Kinoscope.
 
Kinoscope

GRIPA PETROVIH / PETROVY V GRIPPE
Rusija, Švicarska, Francuska, Njemačka, 2020, 145 min.
Režija: Kirill Serebrennikov
Uloge: Chulpan Khamatova, Vlad Semiletkov, Semyon Serzin, Yulia Peresild, Aleksandr Ilyin, Yuri Kolokolnikov, Nikolay Kolyada, Ivan Dorn, Semyon Steinberg, Sergey Dreyden, Timofey Tribuntsev, Olga Voronina, Georgiy Kudrenko, Yuriy Borisov
 
Ravnodušno, halucinatorno proputovanje kroz postsovjetsku Rusiju. U gradu u jeku epidemije gripe, porodica Petrov s naporom prolazi kroz još jedan dan u zemlji u kojoj prošlost nikada nije prošlost, sadašnjost je alkoholizirana, grozničavo se sanja o nasilju i o nježnosti, i gdje se, ispod slojeva svakodnevnog, otkriva nešto zaista nevjerovatno. Film je zasnovan na romanu "Petrovi u i oko gripe" Alekseja Saljnikova.
 
IGRALIŠTE / UN MONDE
Belgija, 2021, 72 min.
Režija: Laura Wandel
 
Uloge: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden
 
Današnja Belgija. Sedmogodišnja Nora i njen stariji brat Abel vratili su se u školu. Kada Nora vidi da druga djeca maltretiraju Abela, ona požuri obavijestiti njihovog oca ne bi li ga zaštitila. Ali Abel je prisili da ne govori ništa. Nesigurna u ispravnost svog postupka, u rascjepu između svijeta djece i svijeta odraslih, Nora će na kraju pronaći svoje mjesto.
 
MAGNETIČNI BEATOVI / LES MAGNÉTIQUES
Francuska, Njemačka, 2021, 98 min.
Režija: Vincent Maël Cardona
Uloge: Thimotée Robart, Marie Colomb, Joseph Olivennes
 
Bretanja, osamdesete godine prošloga vijeka. Grupa prijatelja željnih uzbuđenja u rodnom gradiću u provinciji pokreću radiostanicu. Izuzetno harizmatični Jerome vodi program, dok njegov mlađi brat Philippe, genij za tehnologiju, živi u njegovoj sjeni. Kada Philippea pozovu u vojsku, prisiljen je otići u Zapadni Berlin. Odlučan je u namjeri da nastavi emitovati program, ali shvata da je upravo proživio posljednje prekrasne trenutke u svijetu koji je na rubu propasti.
 
MALA SOLANGE / PETITE SOLANGE
Francuska, 2021, 86 min.
Režija: Axelle Ropert
Uloge: Jade Springer, Léa Drucker, Philippe Katerine, Grégoire Montana
 
Solange je tipična trinaestogodišnjakinja, radoznala i puna života, jedino što je čini donekle drugačijom je pretjerana sentimentalnost i činjenica da obožava roditelje. Ali kada se roditelji počnu svađati i dođu nadomak razvoda, Solangein svijet počinje se dijeliti na dvoje. Kako bi zadržala porodicu na okupu, Solange će brinuti, imati emotivne ispade, patiti. Priča o pretjerano osjetljivoj tinejdžerki koja želi nemoguće: vječitu ljubav.
 
PRVI SASTANAK / FIRST DATE
Sjedinjene Američke Države, 2021, 103 min.
Režija: Manuel Crosby, Darren Knapp
Uloge: Tyson Brown, Shelby Duclos, Jesse Janzen, Nicole Berry, Samuel Ademola, Ryan Quinn, Angela Barber, Dave Reimer, Jake Howard, Samantha Laurenti, Scott Noble
 
Stidljivi srednjoškolac Mike konačno prikuplja hrabrost da pozove samouvjerenu susjedu Kelsey na sastanak, samo da bi shvatio da mu nedostaje ključna stvar za uspješan prvi izlazak – automobil. U panici, i bez dovoljno novca, postaje žrtva prevare i kupuje oronuli Chrysler iz 1965. godine. Mikeov plan za osvajanje srca njegove susjede uskoro se pretvara u nadrealnu avanturu kada se njih dvoje neočekivano nađu na meti dvojice policajaca, bande kriminalaca i osvetoljubive žene s mačkama. U poređenju s noći punom žudnje, metaka i vrelih guma, svaki drugi prvi sastanak čini se jednostavnim poput mačijeg kašlja.
 
SUPERIORNO / SUPERIOR
Sjedinjene Američke Države, 2021, 99 min.
Režija: Erin Vassilopoulos
Uloge: Alessandra Mesa, Ani Mesa, Pico Alexander, Jake Hoffman, Stanley Simons
 
Kada se nađe u bijegu, Marian odlazi na jedino mjesto za koje zna da je sigurno – porodični dom u kojem je odrasla. Tu je dočekuje njena otuđena sestra Vivian, domaćica koja se bori da zatrudni, a brak joj je na rubu propasti. Iako su njih dvije identične bliznakinje, žive potpuno različitim životima. Marianin misteriozni povratak remeti Vivianinu malograđansku rutinu, te sestre moraju pronaći način da se ponovo povežu i izmire. Kada Marian konačno sustigne njena mutna prošlost, dva različita svijeta se sudaraju, a sestre se nađu u velikoj opasnosti.
 
Kinoscope Real

ALEF / ALEPH
Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Katar, 2021, 91 min.
Režija: Iva Radivojević
Uloge: Anne Waldman, Guillermina Pico, Bouamama BenFarah, Žarko Laušević, The Sisters of St George Monastery, Irina Giri, Desire Marea
 
ALEF je putopis satkan od iskustava, zapis o putovanju do mjesta povezanosti, jasnoće uma, razumijevanja uprkos jezičkim, geografskim i iskustvenim razlikama. Misli, ideje i snovi protagonista filma – iz deset različitih zemalja razbacanih na pet kotinenata – otkrivaju se kroz razgovore, aktivnosti i premišljanja. Te zajedničke priče su poput dijelova slagalice onoga što je argentinski književnik Jorge Luis Borges nazvao "nezamislivim univerzumom".
 
BJEŽI / FLEE
Danska, Francuska, Švedska, Norveška, 2021, 90 min.
Režija: Jonas Poher Rasmussen
 
Nevjerovatno istinita priča o Aminu koji zbog skorašnjeg vjenčanja odluči prvi put otkriti tajnu iz svoje prošlosti. Tajna koju je skrivao više od dva desetljeća prijeti da ugrozi život koji je izgradio za sebe. Amin se prisjeća dramatičnog puta koji je u djetinjstvu, kao izbjeglica, prešao od Afganistana do Danske. Pretežno animiran, film BJEŽI fascinantno je tkanje prizora i sjećanja, iznimno dirljiva i originalna priča o mladom čovjeku koji se pokušava izboriti sa svojom traumatičnom prošlošću kako bi pronašao pravog sebe i shvatio šta znači imati dom.
 
EL PLANETA
Sjedinjene Američke Države, Španija, 2021, 82 min.
Režija: Amalia Ulman
Uloge: Amalia Ulman, Ale Ulman, Chen Zhou, Nacho Vigalondo, Saoirse Bertram
 
EL PLANETA je crnohumorna komedija o modernom siromaštvu, ženskoj žudnji i uvijek komplikovanim odnosima između majki i njihovih kćeri. Kćerka – koju smrt oca natjera da se vrati kući – obnavlja vezu sa svojom ekscentričnom majkom koja nastoji održati privid da i dalje živi u stilu pripadnika srednjeg staleža iako joj prijeti prisilno iseljenje iz vlastitog doma. Tokom sedam dana posmatramo kako kćerkine nade bivaju stavljene na kušnju dok vlastitu seksualnost koristi kao sredstvo bijega. U međuvremenu, njena majka je na putu da postigne garantovanu sigurnost kao stanovnica zatvorske ćelije.
 
MOLITVE ZA UKRADENE / NOCHE DE FUEGO
Meksiko, Njemačka, Brazil, Katar, 2021, 110 min.
Režija: Tatiana Huezo
Uloge: Ana Cristina Ordóñez González, Marya Membreño, Mayra Batalla
 
U zabačenom gradiću, smještenom u meksičkim planinama, djevojčice nose dječačke frizure i imaju skrovišta pod zemljom. Ana i njene dvije najbolje prijateljice zauzimaju kuće ljudi koji su pobjegli i – kada ih niko ne gleda – odjevaju se kao žene. Njihov neprobojni univerzum pun je magije i radosti, ali njihove majke istovremeno ih uče kako da pobjegnu od onih koji bi ih htjeli pretvoriti u robinje ili u duhove. Jednoga dana jedna od djevojčica ne stiže do njihovog skrovišta na vrijeme.
 
OTVARANJE ŠAKA  / RAZZHIMAYA KULAKI
Rusija, 2021, 97 min.
Režija: Kira Kovalenko
 
Među oštrim liticama, visoko u planinama Sjeverne Osetije, smjestio se rudarski gradić Mizur. Zaur se seli u taj gradić sa svojom djecom – Adom, Akimom i Dakkom. Zaur je strog otac koji više od svega cijeni disciplinu i ne umije razlikovati brigu od pretjerano zaštitničkog odnosa. Njegov najstariji sin Akim već je pobjegao kako bi radio u Rostovu, gradu najbližem Mizuru. Njegov mlađi brat Dakko tek treba odlučiti šta želi od života, dok njihova sestra Ada aktivno planira bijeg. Povratak kući njenog starijeg brata Akima razotkrit će neizgovorene i nezaliječene porodične traume.
 
RENDGENSKI SNIMAK JEDNE PORODICE / RADIOGRAPH OF A FAMILY
Norveška, Iran, Švicarska, 2020, 81 min.
Režija: Firouzeh Khosrovani
 
"Ja sam proizvod borbe između sekularizma i islamističke ideologije u Iranu. Ljubavna priča mojih roditelja vodi nas kroz vrijeme: od perioda vladavine šaha, preko Islamske revolucije, teškog perioda Iransko-iračkog rata, pa sve do danas – a kompletna radnja odvija se u našem porodičnom domu u Teheranu. Dok sam bila dijete, svakodnevno sam morala birati između svojih roditelja, dok mi je jedno od njih nametalo svoju volju, a drugo me prihvatalo onakvu kakva jesam."
 
Kinoscope Surreal
 
CENZORICA / CENSOR
Velika Britanija, 2021, 84 min.
Režija: Prano Bailey-Bond
Uloge: Niamh Algar, Michael Smiley, Nicholas Burns, Vincent Franklin, Sophia La Porta, Adrian Schiller, Clare Holman, Andrew Havill, Felicity Montagu, Danny Lee Wynter, Clare Perkins, Guillaume Delaunay, Richard Glover
 
Filmska cenzorica Enid ponosi se svojim predanim radom na zaštiti naivne publike od pogubnog utjecaja filmova punih krvi, odsjecanja glava i iskopavanja očiju, koje ona pažljivo kontroliše. Njen zaštitnički osjećaj dijelom je prenaglašen zbog osjećaja krivnje koji ima jer se ne može sjetiti davnašnjeg nestanka svoje sestre koju su, nedavno, u odsustvu proglasili mrtvom. Kada Enid dobije zadatak da pregleda uznemirujući film iz arhiva, koji u njoj budi nejasne uspomene na djetinjstvo, počinje shvatati da je njen užasni posao možda povezan sa njenom prošlošću.
 
KRVAVE NARANČE / ORANGES SANGUINES
Francuska, 2021, 102 min.
Režija: Jean-Christophe Meurisse
Uloge: Alexandre Steiger, Christophe Paou, Lilith Grasmug, Lorella Cravotta, Olivier Saladin, Fred Blin, Denis Podalydès, Blanche Gardin, Vincent Dedienne, Céline Fuhrer, Florence Janas, Anthony Paliotti, Patrice Laffont
 
Današnja Francuska. Istovremeno jedan par penzionera, opterećenih dugom, pokušava pobijediti na plesnom takmičenju, ministar ekonomije osumnjičen je za utaju poreza, jedna tinejdžerka upoznaje seksualnog manijaka, a mladi advokat se pokušava uspeti na drušvenoj ljestvici. Kada sudija svira kraj, pobjednik neće nužno biti onaj od kojeg smo to očekivali.
 
TITANIJUM / TITANE
Francuska, Belgija, 2021, 108 min.
Režija: Julia Ducournau
Uloge: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Laïs Salameh, Garance Marillier
 
Nakon serije nerazjašnjenih krivičnih djela, otac se susreće sa sinom koji je nestao prije deset godina. Titan: snažan metal otporan na temperaturu i koroziju, s legurama velike zatezne čvrstoće. 
 
TUGA / THE SADNESS
Tajvan, 2021, 99 min.
Režija: Rob Jabbaz
Uloge: Regina Lei, Ying-Ru Chen, Lue-Keng Huang, Ralf Yen-Hsiang Chiu, Berant Zhu, Tzu-Chiang Wang, Wei-Hua Lan, Chi-Min Chou
 
Nakon što se godinu dana borila protiv pandemije bolesti koja izaziva relativno blage simptome, frustrirana nacija konačno se opustila. Virus spontano mutira i uzrokuje šokantnu zdravstvenu krizu. Na ulicama vladaju nasilje i siromaštvo, a zaražene bolest navodi na najokrutnije i najjezivije postupke koje mogu zamisliti. Ubistva, mučenja, silovanja i sakaćenja samo su početak. Dvoje mladih, razdvojenih ljubavnika, pokušaji da se spoje u tom haosu dovode do ludila. Društvo zasnovano na pristojnosti i redu je prošlost. Ostala je samo "tuga". 
 
VRTAČA / SING-KEU-HOL 
Južna Koreja, 2021, 114 min.
Režija: Ji-hoon Kim
Uloge: Seoung-won Cha, Sung-kyun Kim, Kwang-soo Lee, Hye-jun Kim
 
Prosječni uredski radnik Dong-won i njegova porodica sele se u kuću za koju su godinama štedjeli novac. Presretni Dong-won poziva svoje radne kolege na zabavu u čast useljenja u novu kuću, ali snažna kiša koja je padala cijele noći uzrokuje stvaranje ogromne vrtače koja u svega nekoliko minuta proguta čitavu kuću i sve koji su bili u njoj. Stotinu metara duboko u vrtači, Dong-won, njegovi nesretni gosti i njegov komšija Man-su moraju pronaći izlaz. Snažna kiša koja vrtaču puni vodom ostavlja im malo vremena da se izvuku na površinu.
 
27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.
Predstavljamo Kinoscope program 29. Sarajevo Film Festivala
Pomjeranje repriznih projekcija iz programa Kinoscope 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove Kinoscope programa 27. Sarajevo Film Festivala
Otkrivamo filmove Kinoscope programa 2020.