Navigacija

Objave

EFA Nagrada mlade publike filmu “The Crossing”

Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su petu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je film "The Crossing" norveške redateljice Johanne Helgeland.

U izboru najboljeg filma učestvovalo je 3.600 mladih uzrasta od 12 do 14 godina iz 38 evropskih zemalja, među kojima su bili i članovi žirija iz Sarajeva. Partneri u Bosni i Hercegovini Evropskoj filmskoj akademiji su petu godinu za redom Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Zbog pandemije korona virusa, i ove godine je izbor održan online putem u većini zemalja koje su sudjelovale u izboru. 

Mladi iz BiH su zajedno sa svojim vršnjacima iz Evrope na platformi EFA-e putem svog naloga gledali tri nominovana filma, koje je za njih odabrala Evropska filmska akademija: PINOCCHIO Mattea Garronea, pobjednički THE CROSSING Johanne Helgeland i WOLFWALKERS Tomma Moorea i Rossa Stewarta.

Uz vodstvo moderatora sudjelovali su u filmskim diskusijama, a više od 40 članova žirija iz Sarajeva o nominiranim filmovima razgovoralo je sa članovima tima Sarajevo Film Festivala i bh. glumcem Igorom Skvaricom.

U svih 38 zemalja Evrope i šire, EFA Nagrada mlade publike omogućuje mladima da otkriju visokokvalitetne evropske filmove. 

Ovim projektom omogućuje se mladima da kvalitetno ispune vrijeme provedeno u svojim domovima, te da kroz zajedničke aktivnosti projekta nastavljaju razvijati osjećaj pripadnosti zajednici ljubitelja filma. #yaa2021

 

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone