Navigacija

Objave

Regionalna premijera filma BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE

Druga regionalna premijera večeras u Takmičarskom programu - igrani film također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30.

Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtjev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini tijelo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mjesto njene smrti s mjestom na kojem njeno tijelo čeka na ukop. Isprva nevoljna da učestvuje u tom naizgled bizarnom ritualu, Ariadna se uskoro zatiče kako u drušvu Temoa, mladog porodičnog prijatelja nejasnih motiva, prelazi dvadeset i pet kilometara dug put kroz neiskvarena prirodna prostranstva Gruzije razvlačeći jednu nit konca. Dok danima i noćima hoda kroz zahtjevna prostranstva Gruzije, Ariadna je prisiljena da se suoči s istinom o utjecaju koji je njena kompleksna, i ponekad okrutna, baka i vladarica porodice imala na njeno ne previše daleko djetinjstvo.
 
Film možete pogledati u sljedećim terminima.
 
Režija: Juja Dobrachkous
Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze
Takmičarski program – igrani film 2024.
Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA