Navigacija

Objave

Regionalna premijera filma BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE

Druga regionalna premijera večeras u Takmičarskom programu - igrani film također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30.

Nakon smrti svoje bake Bebie, sedamnaestogodišnja manekenka Ariadna vraća se u rodnu Gruziju da bi prisustvovala njenoj sahrani. Po povratku u domovinu dobija neobičan i neočekivan zahtjev: u skladu s davnašnjom tradicijom, kao najmlađoj u porodici, Ariadni pripada obaveza da ujedini tijelo i dušu svoje bake tako što će jednom niti konca povezati mjesto njene smrti s mjestom na kojem njeno tijelo čeka na ukop. Isprva nevoljna da učestvuje u tom naizgled bizarnom ritualu, Ariadna se uskoro zatiče kako u drušvu Temoa, mladog porodičnog prijatelja nejasnih motiva, prelazi dvadeset i pet kilometara dug put kroz neiskvarena prirodna prostranstva Gruzije razvlačeći jednu nit konca. Dok danima i noćima hoda kroz zahtjevna prostranstva Gruzije, Ariadna je prisiljena da se suoči s istinom o utjecaju koji je njena kompleksna, i ponekad okrutna, baka i vladarica porodice imala na njeno ne previše daleko djetinjstvo.
 
Film možete pogledati u sljedećim terminima.
 
Režija: Juja Dobrachkous
Uloge: Anastasia Davidson, Anushka Andronikashvili, Guliko Gurgenidze, Alexander Glurjidze, Anastasia Chanturaia, Ana Chiradze
Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA