Navigacija

Objave

Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2021.

Petnaesto izdanje Talents Sarajevo održat će se u okviru 27. Sarajevo Film Festivala, a poziv za prijave je otvoren do 30. juna.

Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmaše i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na petnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod tematskim naslovom BRAVE. Od 13. do 20. augusta Talents Sarajevo će okupiti perspektivne režisere, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske. 

Ovogodišnja tema BRAVE problematizira činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći. Ti mračni aspekti filmske industrije dugo su bili ignorisani, ili čak prešutno prihvaćeni kao njezini neizbježni i prirodni elementi. Dok mnogi filmaši nastavljaju hrabro upozoravati na društvene probleme, sistemski problemi unutar same filmske industrije često ostaju izvan fokusa njihove kritike. Ovogodišnjim izdanjem Talents Sarajevo želi odati priznanje za hrabrost upravo onim filmašima i inicijativama koji su pokazali da su te dvije kritike neodvojive, te su se suprotstavili zloupotrebi moći u svijetu filma. 

Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. I svojim petnaestim izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor master časova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.


Rok za prijave je 30. juni.


Za više informacija i prijavni obrazac molimo kliknite ovdje


27. Sarajevo Film Festival održat će se od 13. do 20. augusta 2021.


KONTAKT:

Adminstracija Talents Sarajevo

talents_sarajevo@sff.ba


* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. 


60 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.