Navigacija

Objave

Green Festival – ekološka inicijativa Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival u okviru ekološke inicijative Green Festival uvodi ekološke mjere koje imaju za cilj smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i podizanje svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja.

U okviru novog programa ENVIRONMENT DAY prikazuju se dokumentarni filmovi i održavaju panel diskusije na temu životne sredine i gorućih ekoloških problema. Publika će 18. augusta na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba moći besplatno pogledati film I AM GRETA o 15-godišnoj Greti Thunberg koja poziva na odgovornost i akciju protiv klimatskih promjena. Film je dostupan na području Bosne i Hercegovine i moguće mu je pristupiti preko koda 27SFFED. Kod traje do večeras u 23:55, a film do 20. augusta u 23:55.
 
Na panel diskusijama, filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom.
 
Za goste Sarajevo Film Festivala, u saradnji sa Nextbikeom, omogućeno je besplatno korištenje bicikala za prevoz između festivalskih lokacija, s ciljem da se smanji korištenje vozila. Značajno je smanjeno štampanje festivalskih žurnala, kataloga i brošura, a na festivalskim lokacijama omogućeno je razvrstavanje i prikupljanje ambalažnog otpada koje provodi sponzor festivala Coca-Cola pod sloganom „Recikliraj me. Pokloni mi novi život“.
 
Sarajevo Film Festival podržava i inicijativu „Gradovi budućnosti - Sarajevo“, koju provode Grad Sarajevo, Općina Centar i UNDP, a čiji je cilj da se prikupi 1.8 tona plastične ambalaže za izgradnju prve autobuske stanice od reciklirane plastike u Sarajevu. Festival je pozvao publiku i posjetioce manifestacije „Festival u Centru“ u Radićevoj ulici da svoju otpadnu plastičnu ambalažu ispravno odlože i usmjere na kreiranje nove vrijednosti.
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program