Navigacija

Objave

“Dan sigurnijeg Interneta” uz film “Ulovljeni u mrežu” besplatno na OnDemand platformi kina Meeting Point

U organizaciji Sarajevo Film Festivala i uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, u utorak, 9. februara specijalnom projekcijom dokumentarnog filma “Ulovljeni u mrežu” (V Síti / Caught in the Net) bit će obilježen Dan sigurnijeg Interneta.

Film “Ulovljeni u mrežu” u režiji Víta Klusáka i Barbore Chalupove bit će prikazan besplatno na online platformi kina Meeting Point, Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Film se prikazuje s titlovima na BHS i engleskom jeziku. 

Na Ondemand.kinomeetingpoint.ba bit će dostupna i verzija filma prilagođena slijepoj i slabovidnoj publici, uz audio deskripciju na BHS jeziku, kao i razgovor s producenticom filma Pavlom Klimešovom, kojim će moderirati Robert Zuber.

Film će biti dostupan na teritoriji Bosne i Hercegovine od utorka, 9. februara od 10 sati i moći će se pogledati sljedeća 24 sata (do srijede, 10. februara do 10 sati). Broj kodova je ograničen.

Dokumentarni film “Ulovljeni u mrežu” (Češka Republika, Slovačka, 2020, 100 min.) prati reakcije glumica koje se pretvaraju da su dvanaestogodišnje djevojčice, od trenutka kada dođu na audiciju za film do trenutka kada se s predatorima susretnu licem u lice (pod budnim okom zaštitara i pred objektivima šest skrivenih kamera). Predatorske taktitke postepeno se okreću protiv predatora, a lovci postaju lovina.

Film “Ulovljeni u mrežu” prikazan je u okviru programa “Dan ljudskih prava” 26. Sarajevo Film Festivala (2020), uz panel diskusiju na temu sigurnosti i slobode na internetu. 

“Ljudsko pravo na normalan život djeteta jedno je od osnovnih prava koje kao društvo moramo braniti. Svim sredstvima. Pa tako i ovakvim hrabrim filmom, za koji mi je danas važno da sam ga imao prilike vidjeti, za koji je važno da ga vidi što veći broj gledatelja, za koji je stoga iznimno važno da je snimljen. I zato, koliko god mi je bilo mučno kao gledatelju, autoru teksta o njemu, iznimno sam ponosan da upravo ovaj film možemo predstaviti u sklopu Dana ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu. Jer možemo odbraniti svoju djecu, ne okrećući glave od onoga što im se događa. Bivajući uz njih, kad god to trebaju”, zapisao je Zuber o ovom filmu.

Dan sigurnijeg Interneta (Safer Internet Day - SID) je međunarodni dan koji se, na inicijativu Evropske komisije, obilježava globalno već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje Interneta i digitalnih tehnologija.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone