Navigacija

Objave

Ponta Lopud okuplja buduće zvijezde regionalne kinematografije

Lopudski festival otkriva sudionike filmskog masterclassa s Pawelom Pawlikowskim, talente koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne kinematografije

Ponta Lopud festival, koji se održava od 1. do 5. jula ove godine na neodoljivom mediteranskom  otoku Lopudu, nedaleko od UNESCO-ovog Dubrovnika, u posebnom dijelu za profesionalce iz filmske umjetnosti uz podršku industrijske platforme CineLink Sarajevo Film Festivala, otkriva imena 15 sudionika prvog masterclassa oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar.


Ovogodišnji izbor sudionika Ponta Lopud filmskog masterclassa napravljen je po načelu ‘by invitation only’, a radi se o režiserima i glumcima koji imaju jedan igrani ili dva kratka filma u svom prethodnom kreativnom djelovanju. Kreativni susreti u sklopu masterclassa omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovno umrežavanje te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava. Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Filmski centar Srbije (FCS) podržali su ovaj segment festivalskog programa i u cijelosti pokrivaju troškove za sudionike iz svojih zemalja.


“Riječ je o dokazanim režiserima i glumcima, koji svojim talentom predstavljaju budućnost regionalne kinematografije te na naš poziv dolaze na Ponta Lopud. Na trodnevnoj radionici radit će s velikim filmskim autorom Pawelom Pawlikowskim, kojeg izuzetno cijenimo kao jednog od najvećih redatelja današnjice. Izuzetno dobro poznaje našu regiju. Tokom tri majstorska tečaja Pawlikowski će razgovarati s polaznicima i analizirati svoje poznate filmove te pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma. Izuzetno smo sretni da su Hrvatski audiovizualni centar i Filmski centar Srbije prepoznali naš trud i kvalitetu lopudskog festivala te se uključili u realizaciju masterclassa u sklopu istog“, istaknuo je Mirsad Purivatra, jedan od osnivača Ponta Lopud festivala. 

 

U međunarodnom programu za filmske  profesionalce u kategoriji „Glumci“ masterclassa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici:


Nika Rozman, Slovenija
– nagrađivana freelance slovenska glumica, koja iza sebe ima preko 30 likova u kazališnim predstavama te brojne uloge u mnogim filmovima i televizijskim produkcijama. Jedna je od začetnica novoosnovanog Društva slovenskih glumaca.

Iva Mihalić, Hrvatska – glumica ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Igrala je u brojnim predstavama unutar i izvan matičnog kazališta te ostvarila niz zapaženih uloga na filmu i televiziji u regionalnim i stranim produkcijama. Dobitnica je Zlatne arene Pulskog filmskog festivala za sporednu žensku ulogu u filmu „Ćaća” 2011. godine, te Nagrade hrvatskog glumišta 2012. godine za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina.

Natasha Petrovikj, Sjeverna Makedonija – glumica Kazališta za djecu i mlade u Skoplju, osnivačica neovisnog kazališta za scensku umjetnost, Theatra, te jedna od osnivačica Artopije, udruge za kulturnu aktivnost, kreativnost i obrazovanje. Ostvarila je niz zapaženih uloga u kazalištu, filmu i na televiziji. 2011. izabrana je za jednu od budućih europskih zvijezda na Berlinale festivalu kao prva glumica iz Sjeverne Makedonije.

May-Linda Kosumović, Kosovo – rođena i odrasla u Kanadi, diplomirala je na Umjetničkoj akademiji na Kosovu. Ostvarila je brojne glavne uloge u kratkim i dugometražnim filmovima koji su bili na programima festivala Locarno, San Sebastian, Cairo, IFFI, Tallinn, Göteborg kao i brojne uloge u predstavama u svom Kosovskom narodnom kazalištu. U seriji „Dobrodošli u Utmark“ produkcijske kuće HBO Europe, koja je premijerno prikazana u travnju 2021., ostvaruje svoju najveću uloga do sada.

Toni Gojanović, Hrvatska – hrvatski glumac, koji se ističe brojnim filmskim ulogama među kojima su i uloge u filmovima „Karaula“, „Sixth Bus“, „Jewelry Junky” te seriji „Uspjeh“, dok trenutno glumi u britanskoj inačici originalno švedske serije „Before We Die“. Već dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, gdje je bio član nekoliko ansambala, privatnih i državnih kazališta, a u mnogima je radio i kao gost. Radio je na širokom spektru predstava, od drama, komedija, klasičnog teatra do mjuzikla.

Filip Đurić, Srbija – srpski televizijski, filmski i kazališni glumac, koji iza sebe ima brojne kazališne predstave u Beogradu i Novom Sadu, a bavi se i pedagoškim radom. Ostvario je niz televizijskih i filmskih uloga, od kojih se ističe glavna uloga u hvaljenom filmu „Moj jutarnji smeh“, koji je premijerno prikazan na Roterdamskom filmskom festivalu te osvojio desetak nagrada na festivalima diljem Europe.

Rozafa Celaj, Kosovo – nagrađivana glumica i redateljica, ostvarila je niz zapaženih glumačkih uloga u filmovima „Ograda“ (nagrada za najbolji kratki film do 15 minuta na Međunarodnom festivalu kratkih filmova u Palm Springsu 2018.), „Agina kuća“ (premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2019.), „Looking for Venera” (premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom Festivalu u Rotterdamu), „Zani“ (prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu), te ulogu  u velikoj produkciji HBO-a „Wilderness“ redatelja Dagura Kárija, koja je premijerno prikazana 2021.

Igor Skvarica, BiH – bh. kazališni, televizijski i filmski glumac koji je igrao u brojnim predstavama u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Narodnom pozorištu u Sarajevu, MESS-u, Sarajevskom ratnom teatru, Kamernom teatru 55 kao i Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Od filmskih uloga ističu se uloge u nagrađivanim filmovima „Čefurji Raus“ Gorana Vojnovića, „Sa mamom“ Faruka Lončarevića, „Tužilac, branilac, otac i sin“ Iglike Triffonove, „Jama“, kratki film Albana Ukaja. Glumio je u američkoj TV seriji „Legends“, dok je u regiji prepoznatljiv po ulozi u bosansko-hercegovačkoj humorističnoj seriji „Konak kod Hilmije“.

Ivana Zečević, Srbija – mlada srpska glumica koja je spojila ljubav prema glumi i glazbi. Nakon glazbenih spotova i studentskih filmova uslijedile su zapažene uloge u serijama „Grupa“, „Aleksandar od Jugoslavije” te u posljednjem projektu na kojem je radila, seriji „Kalkanski krugovi”.

 

U međunarodnom programu za filmske  profesionalce u kategoriji „Režija“ filmskog masterclassa Pawela Pawlikowskog u sklopu prvog Ponta Lopud festivala sudjeluju polaznici:


Urška Đukić, Slovenija
– kreira hibridne vizualne priče, a izrazito je usredotočena na istraživanje tema suvremene ženstvenosti. Od njezinih nagrađivanih filmova izdvajamo „Bon Appétit“, „La Vie!“, „The Right One” i “Little Trouble Girls”.

Ognjen Glavonić, Srbija – srpski je filmski producent koji svoje filmove prikazuje na festivalima u Cannesu, Berlinu, Torontu, Rotterdamu, kao i u MOMA-i, MOMI i Lincoln Centru u New Yorku, Pompidou Centru u Parizu, ICA-i u Londonu. Suosnivač je Pančevo film festivala.

Marko Đorđević, Srbija – nagrađivani srpski režiser koji je počeo snimati filmove već tijekom studiranja te privukao pozornost filmom „Na drugoj obali”. Njegov debitantski film „Moj jutarnji smeh” osvojio je brojne nagrade u zemlji i inozemstvu. Trenutno radi na svom sljedećem filmu pod naslovom „Za danas toliko”.

Dubravka Turić, Hrvatska – hrvatska redateljica, scenaristica i montažerka, do sada je montirala preko trideset igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, te je radila kao scenaristica na mnogim drugim projektima. Izdvajaju se njeni nagrađivani kratki filmovi popu: „Belladonna”, „Trešnje” i „Tina”. Trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu “Traces”.

Dana Budisavljević, Hrvatska – hrvatska redateljica i producentica, suosnivačica Hulahop produkcije, publici se prvi puta predstavila dokumentarnim filmovima “Sve 5!”, a zatim s „Nije ti život pjesma Havaja“. Njezin prvi dugometražni film „Dnevnik Diane Budisavljević” osvojio je preko 20 nagrada, a dobitnik je i Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu.

Eleonora Veninova, Sjeverna Makedonija – scenaristica i redateljica filmova i televizijskih serija. Među brojnim radovima izdvajaju se filmovi „Hairs” i „Fighting for Death”, koji su osvojili desetak nagrada te su prikazani na preko 60 kvalifikacijskih festivala za nagrade Oscar, BAFTA i EFA diljem svijeta. Njezin najnoviji kratki film „The Sign”, za koji scenarij i režiju potpisuje u suradnji s Yonom Rozenkierom, premijerno je prikazan u posebnom programu u Cannesu 2019., a trenutno radi na post-produkciji svog prvog dugometražnog film „Sabattier Effect”.

Sve informacije, novosti, detalji o programu i besplatne ulaznice za festivalska događanja dostupni su na www.pontalopud.hr

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program