Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – studentski film 2019.

Reditelj Nadav Lapid, osnivač kompanije Coproduction Office, producent i poduzetnik Philippe Bober i reditelj i scenarista Arild Andresen, članovi su žirija Takmičarskog programa – studentski film 25. Sarajevo Film Festivala. Oni će odlučiti o dobitniku nagrade Srce Sarajeva za najbolji studentski film.

Nadav Lapid
Reditelj, Izrael
 
Rođen 1975. u Tel Avivu, Izrael, Lapid je studirao filozofiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Potom se seli u Pariz, a onda i vraća u Izrael kako bi diplomirao u Školi za film i televiziju Sam Spiegel u Jerusalemu. Njegov debitantski film POLICAJAC osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Locarnu 2011, dok je sa filmom VRTIĆKA VASPITAČICA učestvovao u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu 2014. Njegov najnoviji film SYNONYMS je osvojio nagradu Zlatni medvjed za najbolji film ovogidišnjeg Filmskog festivala u Berlinu. Lapid je dobitnik Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti koji dodjeljuje Republika Francuska.
 
Philippe Bober
Osnivač kompanije Coproduction Office, producent i poduzetnik, Francuska
 
Osnivač kompanije Coproduction Office, Philippe Bober, do sada je producirao trideset i tri filma i sarađivao je sa više avantgardnih reditelja, među kojima su Lars von Trier, Roy Andersson, Ulrich Seidl, Jessica Hausner, Lou Ye, Kornél Mundruzcó, Cristi Puiu, Michelangelo Frammartino, Carlos Reygadas, Ruben Östlund od samih početaka njihove karijere. Većina filmova koje je producirao uvrštena je u glavne takmičarske programe filmskih festivala u Cannesu, Veneciji i Berlinu, gdje su osvojili preko 30 nagrada, uključujući nagradu Zlatni lav filmskog festivala u Veneciji 2014. godine za film Roya Anderssona GOLUB SJEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU i Zlatnu palmu za film Rubena Östlunda, TRG, na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. 
Međunarodni prodajni katalog kompanije Coproduction Office uključuje filmove koje je producirao Philippe Bober, kao i dragocjene otkupljene naslove i restaurirane filmske klasike, između ostalog i ključna djela Roberta Rossellinija. Katalog je poznat po svojoj iznimnoj umjetničkoj vrijednosti i obuhvata filmove jedinstvenog i prepoznatljivog autorskog stila, a često i hrabrog sadržaja.
 
Arild Andresen
Reditelj i scenarista, Norveška
 
Norveški reditelj i scenarista Arlid Andersted počeo je karijeru snimajući kratke filmove i reklame. Andersted je 2006. režirao dramsku seriju za mlade DJEČACI ĆE BITI DJEČACI, prvu norvešku produkciju koja je nominovana za nagradu EMMY. 
Njegov debitantski igrani film LIVERPOOLSKI GOLMAN (2010) osvojio je Kristalnog medvjeda i Specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Berlinu 2011, kao i niz drugih nagrada širom svijeta. Sa narednim filmom, SATNIJA ORHEIM (2012), Andersted osvaja nagradu Zmaj za najbolji nordijski film na Filmskom festivalu u Gothenburgu, kao i nekoliko norveških filmskih nagrada Amanda. Andresen je potom, 2014. godine, režirao nekoliko epizoda uspješne serije BORBA ZA ŽIVOT norveške državne televizije, NRK. Njegov treći igrani film, LOMLJIVO SRCE (2017) osvojio je glavnu nagradu filmskog festivala Skip City u Tokiju, kao i nagradu Amanda za najboljeg glumca, te je distribuiran širom svijeta. 
Andresen je bio vodeći reditelj NRK-ove hit serije DOMAĆI TEREN (2018) koja je premijerno predstavljena u programu Berlinale serije Filmskog festivala u Berlinu, te je osvojila niz nagrada na državnoj smotri norveških TV produkcija, Norveške TV nagrade Zlatni ekran, uključujući nagradu za najbolji televizijski dramski program. Serija je proglašena i najboljom skandinavskom serijom na Danima nordijske dramske produkcije i nominovana je za nagradu za najbolju evropsku dramsku seriju na međunarodnom samitu proizvođača dramskog programa C21 u Londonu. Serija DOMAĆI TEREN predstavljena je na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
 
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - studentski film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – studentski film 2019.
Takmičarski program - studentski film 2019.