Navigacija

Objave

Summer Screen 24. SFF-a otkriva nepoznato o Whitney Houston, Grace Jones, M.I.A.-i...

Summer Screen program 24. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici i pop kulturi.

Svi posjetitelji kina Sarajevsko Summer Screen, u posebnom ambijentu sa ležaljkama, imati će priliku pogledati izbor od šest filmova o nekim od najvećih umjetnika današnjice. U potpuno novom svjetlu otkrivaju se Grace Jones, Whitney Houston, M.I.A., dobitnik Grammyja Chilly Gonzales...

 

U filmu ČOVJEK KOJI JE UKRAO BANKSYJA / THE MAN WHO STOLE BANKSY (Italija, 2018, režija: Marco Proserpio) pojavljuje se Iggy Pop: film je priča o crnom tržištu umjetnina i stavovima Palestinaca o uličnoj umjetnosti i Banksyju koji je 2007. otišao u Palestinu da oslika zid. 

 

Čuvena Grace Jones je veća od života, divlja, zastrašujuća, androgina. U filmu GRACE JONES: CRVENO SVJETLO I HLJEB / GRACE JONES: BLOODLIGHT AND BAMI u režiji Sophie Fiennes upoznajemo je kao ljubavnicu, kćerku, majku, sestru, pa čak i baku. 

 

Film MATANGI / MAYA / M.I.A. Stevea Loveridgea, dobitnik specijalne nagrade žirija Sundance Film Festivala, prati život pjevačice i pop-ikone poznate pod umjetničkim imenom M.I.A. Rođena u Šri Lanki kao kćerka jednog od osnivača Tamilskih tigrova, Mathangi „Maya“ Aruplpragasam počela je praviti muziku u Londonu i razvila jedinstven estetski identitet inspirisan uličnom umjetnošću.

 

WHITNEY oskarovca Kevina Macdonalda je intiman, beskompromisan dokumentarac o Whitney Houston i njenoj porodici. Koristeći nikada ranije viđeni arhivski video materijal, ekskluzivne muzičke demo snimke, rijetke snimke njenih nastupa, audio arhivu i originalne intervjue s njoj bliskim osobama, film zadire iza tabloidnih novinskih naslova i baca novo svjetlo na nevjerovatan tok života žene zvane Glas. Film je osvojio nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Edinburghu.

 

LJETO / THE SUMMER u režiji Kirilla Serebrennikova vodi gledaoce u Lenjingrad, u ljeto ranih 1980-ih, gdje pripadnici podzemne rock-scene uživaju u ilegalno nabavljenim pločama Loua Reeda i Davida Bowieja predskazujući perestrojku. 

 

Film ZAVEŽI I SVIRAJ KLAVIR / SHUT UP AND PLAY THE PIANO (režija Philipp Jedicke) donosi priču Chillyja Gonzalesa, Grammyjem nagrađenog kompozitora, virtuoza na klaviru i zabavljača koji u svojim djelima miješa rap, elektronsku muziku i klavirske solo dionice. Ovaj dokumentarac ga prati od berlinske underground muzičke scene 1990-ih do najpoznatijih svjetskih filharmonijskih dvorana.

Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.