Navigacija

Objave

Film o meksičkoj pjevačkoj legendi za početak Summer Screena

Poseban spoj dobrih filmova, muzike i ugodne atmosfere pod otvorenim nebom, 23. Sarajevo Film Festival nudi u programu Summer Screen, koji će započeti večeras projekcijom filma CHAVELA, o neponovljivoj, kontroverznoj meksičkoj pjevačkoj legendi.

Pjevačica Chavela Vargas stekla je slavu u Meksiku, a zatim postala poznata i širom svijeta, prvenstveno zahvaljujući vlastitoj interpretaciji tradicionalnih meksičkih pjesama – rancherasa. Ove pjesme mahom su komponovali muškarci, a većinom govore o neostvarenoj ljubavi, umoru od života, te o usamljenosti. Chavela ih je izvodila svojim specifičnim, istovremeno grubim i ranjivim glasom, i uz jedinstven osjećaj za ritam. Muški izgled i crveni pončo doprinosili su njenoj jedinstvenosti. U Acapulcu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio omiljena destinacija bogatih i slavnih ličnosti iz svijeta politike i kulture, Chavela se susretala sa mnogim zvijezdama, a svojim šarmom i iznimnom ljepotom privlačila je pažnju poznatih, poput Fride Kahlo i Ave Gardner. Nakon trinaestogodišnje pauze, uzrokovane ovisnošću o alkoholu, Chavela se devedesetih godina prošlog vijeka spektakularno vraća pod svjetla reflektora kao muza umjetnika i reditelja, pa i Pedra Almodóvara. Služeći se Chavelinim neobjavljenim materijalima, kao i intervjuima s njom i njenim savremenicima, kolegama i partnericama, ovaj film ocrtava topao portret harizmatične i jedinstvene umjetnice koja je tokom cijeloga života, okončanog 2012. u 93. godini, otvoreno pokazivala vlastitu homoseksualnost.

Projekcija filma CHAVELA je u 21 sat.

Režija: Catherine Gund, Daresha Kyi

Uloge: Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé, Alicia Elena Pérez Duarte y Noroña, Liliana Felipe, Patria Jiménez Flores, Laura García-Lorca, Martirio Gira, Mariana Gyalui, José Alfredo Jiménez Jr., Eugenia León, Tania Libertad, Diana Ortega, Tlany Ortega, Jesusa Rodríguez, Marcela Rodríguez, Betty-Carol Sellen

BIOGRAFIJA REDITELJA

Catherine Gund rođena je 1965. godine u Geelongu, Australija. Studirala je na Univerzitetu Brown gdje je stekla dvije diplome, jednu iz umjetnosti/semiotike i drugu na ženskim studijima. U svojim medijskim radovima fokusira se na strateške i održive društvene promjene, umjetnost i kulturu, HIV/AIDS i reproduktivno zdravlje, te ekologiju. Osnivačica je i direktorica produkcijske kuće Aubin Pictures. Njen film BORN TO FLY nominovan je za nagradu Emmy 2016. godine.

Daresha Kyi rođena je 1962. godine u Los Angelesu, SAD. Studirala je na Tisch školi za umjetnost Univerziteta u New Yorku, a već više od 25 godina radi kao filmska producentica i rediteljica. Kyi je dio kreativnog tima produkcijske kuće Aubin Pictures.

FILMOGRAFIJA

Catherine Gund:

2017 – DISPATCHES FROM CLEVELAND (dokumentarni film)

2017 – CHAVELA (dokumentarni film)

2014 – BORN TO FLY: ELIZABETH STREB VS. GRAVITY (dokumentarni film)

2009 – WHAT'S ON YOUR PLATE? (dokumentarni film)

2004 – MAKING GRACE (dokumentarni film)

1998 – HALLELUJAH! RON ATHEY: A STORY OF DELIVERANCE (dokumentarni film)

Daresha Kyi:

2017 – CHAVELA (dokumentarni film)

1991 – LAND WHERE MY FATHERS DIED (kratki film)

1988 – THE THINNEST LINE (kratki film)

Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.