Navigacija

Objave

Summer Screen 2017.

Ovogodišnji Summer Screen program donosi mnoštvo zanimljivih naslova. Iz bogate ovogodišnje svjetske produkcije, za sarajevsku publiku smo odabrali šest izuzetnih muzičkih filmova.

Od Meksika do Amerike, od Velike Britanije do Sjeverne Koreje i nazad, od Japana do Njemačke, putovat ćemo kroz filmske i muzičke žanrove, sa nadom da će naši gledaoci uživati u ovom putovanju.

AKO NOĆU RAZMIŠLJAM O NJEMAČKOJ

Njemačka, 2017, 105 min.

Režija: Romuald Karmakar

Uloge: Ricardo Villalobos, Sonja Moonear, Ata, Roman Flügel, David Moufang/Move D

 

Zahvaljujući aktivnoj muzičkoj karijeri, započetoj još devedesetih godina prošlog vijeka, protagonisti filma Ricardo Villalobos, Sonja Moonear, Ata, Move D i Roman Flügel imaju širok raspon iskustava na osnovu kojih pričaju o sebi, subkulturi i načinu na koji se ona razvijala.

                                              


CHAVELA

SAD, Meksiko, Španija, 2017, 90 min.    

Režija: Catherine Gund, Daresha Kyi

Uloge: Chavela Vargas, Pedro Almodóvar, Elena Benarroch, Miguel Bosé, Alicia Elena Pérez Duarte y Noroña, Liliana Felipe, Patria Jiménez Flores, Laura García-Lorca, Martirio Gira, Mariana Gyalui, José Alfredo Jiménez Jr., Eugenia León, Tania Libertad, Diana Ortega, Tlany Ortega, Jesusa Rodríguez, Marcela Rodríguez, Betty-Carol Sellen

 

Pjevačica Chavela Vargas stekla je slavu u Meksiku, a zatim postala poznata i širom svijeta, prvenstveno zahvaljujući vlastitoj interpretaciji tradicionalnih meksičkih pjesama – rancherasa. Ove pjesme mahom su komponovali muškarci, a većinom govore o neostvarenoj ljubavi, umoru od života, te o usamljenosti. Chavela ih je izvodila svojim specifičnim, istovremeno grubim i ranjivim glasom, i uz jedinstven osjećaj za ritam. Muški izgled i crveni pončo doprinosili su njenoj jedinstvenosti. U Acapulcu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio omiljena destinacija bogatih i slavnih ličnosti iz svijeta politike i kulture, Chavela se susretala sa mnogim zvijezdama, a svojim šarmom i iznimnom ljepotom privlačila je pažnju poznatih, poput Fride Kahlo i Ave Gardner. Nakon trinaestogodišnje pauze, uzrokovane ovisnošću o alkoholu, Chavela se devedesetih godina prošlog vijeka spektakularno vraća pod svjetla reflektora kao muza umjetnika i reditelja, pa i Pedra Almodóvara. Služeći se Chavelinim neobjavljenim materijalima, kao i intervjuima s njom i njenim savremenicima, kolegama i partnericama, ovaj film ocrtava topao portret harizmatične i jedinstvene umjetnice koja je tokom cijeloga života, okončanog 2012. u 93. godini, otvoreno pokazivala vlastitu homoseksualnost.

                              

               

DAN OSLOBOĐENJA

Latvija, Norveška, Slovenija, 2016, 100 min.

Režija: Ugis Olte, Morten Traavik

Uloge: Tomaž Čubej, Tomislav Gangl, Matej Gobec,  Gregor Musa, Saso Pušnik, Democratic People's Republic of Korea

 

Pod nježnim, ali čvrstim vođstvom bivšeg obožavatelja, koji je u međuvremenu postao reditelj i kulturni diplomata, kao i na iznenađenje cijeloga svijeta, kultna grupa bivše Jugoslavije Laibach postala je prva strana grupa u historiji kojoj je dozvoljen nastup u izolovanoj Sjevernoj Koreji. Suočeni sa strogom ideologijom i kulturnim razlikama, članovi benda su se borili da proguraju svoje pjesme kroz iglene uši cenzure prije nego što im je bilo dozvoljeno da ih izvedu za publiku koja nikada prije nije čula alternativni rock'n'roll. U međuvremenu, na granici dvaju Koreja, vlasti su postavljale zvučnike preko kojih će emitovati propagandu i odbrojavanje za rat je počelo. Brda su oživjela – zvukom muzike.

 


PATTI CAKE$

SAD, 2016, 108 min.

Režija: Geremy Jasper

Uloge: Danielle Macdonald, Bridget Everett, Siddharth Dhananjay, Mamoudou Athie, Cathy Moriarty, Sahr Ngaujah, McCaul Lombardi, Wass Stevens, MC Lyte

 

Patricia Dombrowski (poznata kao “Killa P” i "Patti Cake$") piše rime iza šanka u zloglasnom, memljivom baru u New Jerseyu gdje radi kako bi zaradila novac za lijekove svoje grube, ali voljene nane i za izdržavanje majke alkoholičarke koja je i sama nekada davno sanjala o muzičkoj karijeri. Patti i njen partner u zločinu i najbolji prijatelj Jheri dijele snove o slavi, bogatstvu i bijegu i prljavog Jerseya, ali još uvijek nisu pronašli producenta koji bi bio zagrijan za njihovu muziku. Ravnodušna na izrugivanje lokalnih vucibatina, Patti se neočekivano povezuje sa povučenim death-metal muzičarem po imenu Kopile Antihrista, novopridošlici koji bi joj možda  mogao pomoći da postane slavna hip-hoperka.

               

 

TOKIJSKI IDOLI

Kanada, UK, Japan, 2017, 90 min.

Režija: Kyoko Miyake

Uloge: Rio Hiiragi, Koji Yoshida, Rio Rio Brothers, Koichiro Mitsui, Rio’s Family, P.IDL, Mitacchi, Ryoka Oshima Fans, Harajuku Story, Harajuku Story fans, Amore Carina, Amore Carina Fans, Itaru Tsurumi, Satoshi Hamano, Minori Kitahara, Hyadain, Akio Nakamori, Motohiro Onishi, Masayoshi Sakai, Dempa Gumi Inc., X21, Up Up Girls, Bellring Girl Heart

 

“Idoli” su za kratko vrijeme postali fenomen u Japanu gdje se društveni život vrti oko ženskih bendova i pop muzike. Film TOKIJSKI IDOLI pruža odličan uvid u ovaj kulturni fenomen koji je rezultat društvene opsesije seksualnošću mladih žena i internetske popularnosti. Centralna ličnost u filmu je Rio, istinska pripadnica klase „tokijskih idola“, koja nas vodi na svoj put do slave. Upoznajemo i njenu „braću“: grupu srednjovječnih (starosti od 35 do 50 godina) obožavalaca koji su život posvetili tome da je prate, kako u stvarnom tako i u virtuelnom svijetu. Muškaraci, poznati kao „braća“, koji su napustili plaćene poslove da bi život posvetili praćenju ženskih idola, svojevremeno su bili na marginama društva, ali njihov broj je u međuvremenu porastao i uz pomoć interneta su postali dio dominantne kulture. Ovaj fenomen odslikava rastući razdor između muškaraca i žena u hipermodernim društvima.

                              


TURNEJA
UK, 2016, 121 min.

Režija: Michael Winterbottom

Uloge: Ellie Rowsell, Joff Oddie, Theo Ellis, Joel Amey, Leah Harvey, James McArdle, Paul Popplewell, Jamie Quinn, Shirley Henderson

 

Ellie Rowsell, Joff Oddie, Joel Amey i Theo Ellis, u ljeto 2015. godine sa svojim bendom Wolf Alice (nazvanim po istoimenoj kratkoj priči Angele Carter), kreću na turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj kako bi promovisali svoj zavodljivi, mračno euforičan debitantski album „My Love is Cool“. Tokom turneje suočavaju se sa neočekivanom slavom. Reditelj Michael Winterbottom putuje s bendom i iz perspektive novog člana ekipe svjedoči životu muzičara na turneji: njihovoj energičnoj komunikaciji s mladom publikom i ekstatičnim trenucima na sceni, ali i stanjima potpune iscrpljenosti iza scene. Tokom turneje se, uz par neočekivanih iznenađenja, postepeno razotkrivaju i odnosi među članovima benda.

                           

Predstavljamo program Summer Screen 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 28. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo program Summer Screen 27. Sarajevo Film Festivala
Program Summer Screen 2020.
Summer Screen 2019.