Navigacija

Objave

AMY

Petu godinu zaredom posjetioci Sarajevo Film Festivala imaju priliku uživati u projekcijama filmova na otvorenom u sklopu programa Laško Summer Nights. Još prvog dana objave ovogodišnjeg Laško Summer Nights programa bilo je jasno da je interesovanje publike veliko i da ćemo za neke naslove morati pripremiti i dodatne projekcije.

Amy Winehouse, talenat koji se rađa jednom u generaciji, odmah je privukla svjetsku pažnju. Istinska jazz umjetnica u pravom smislu riječi - pisala je i pjevala iz srca te pomoću svog muzičkog talenta analizirala vlastite probleme. U kombinaciji sirove iskrenosti i vrhunskog talenta nastale su jedinstvene i obožavane pjesme modernog vremena. Tragično, neumorna medijska pažnja u kombinaciji sa Amynim problematičnim vezama, globalni uspjeh i opasan način života doveli su do njene propasti. Kao društvo, slavili smo njen ogromni uspjeh, ali smo bili brzi u osudi njenih nedostataka kada nam je to odgovaralo. Iako je u početku predstavljao spas, talenat koji ju je krasio vremenom je postao okidač za njen slom.

Asif Kapadia poznat je po svojim vizuelno upečatljivim filmovima. Režirao je sveopšte hvaljeni dokumentarni film SENNA za Working Title, koji govori o legendi Formule 1 Ayrtonu Senni. SENNA je najuspješniji dokumentarni film Ujedinjenog Kraljevstva svih vremena, a osvojio je međunarodne nagrade, uključujući i dvije nagrade BAFTA za najbolji dokumentarni film i najbolju montažu, a bio je nominiran i za najbolji britanski film. Film je osvojio nagradu publike World Cinema na Filmskom festivalu u Sundanceu 2011., pored Britanske nezavisne filmske nagrade za najbolji dokumentarni film. Kapadiju zanima istraživanje života "autsajdera", ljudi koji žive u bezvremenskim, ekstremnim ili nepopustljivim okolnostima ili okruženjima. Rođen u Hackneyu, u Londonu, 1972., studirao je režiju na Kraljevskom koledžu za umjetnost, gdje je prvi put dobio priznanje za svoj kratki film KRADLJIVAC OVACA koji je osvojio drugu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu 1998. (Cinéfondation). Kapadijin prvi dugometražni film RATNIK osvojio je dvije nagrade BAFTA za najbolji britanski film godine. Njegov DALEKI SJEVER, snimljen na Arktiku, imao je svjetsku premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji.

Program počinjemo  projekcijom filma AMY, za koji režiju potpisuje režiser Asif Kapadia.

Zbog velikog interesovanja publike, dodatna projekcija filma AMY će biti održana u srijedu 19. augusta, u kinu Meeting Point s početkom u 23:30 sati.

AMY
Laško Summer Nights 2015.
Film o Nick Caveu prikazan u Multiplexu Cinema City
VELIKA HIP-HOP PREVARA zatvara Laško Summer Nights
SLOM SLOMLJENOG KRUGA večeras u Laško Summer Nigths programu