Navigacija

Objave

Laško Summer Nights 2015.

Sarajevo Film Festival ove godine u okviru programa Laško Summer Nights donosi najzanimljivija recentna ostvarenja koja plijene pažnju filmske i muzičke javnosti, ali i filmove koji se tiču najaktuelnijih društveno-političkih tema. Posjetioci programa Laško Summer Nights uživaće u jedinstvenom ambijentu Otvorenog kina Vatrogasac u udobnim ležaljkama i piknik atmosferi.

AMY 
SAD, Velika Britanija, 2015, 128 min.
Režija: Asif Kapadia


Amy Winehouse, talenat koji se rađa jednom u generaciji, odmah je privukla svjetsku pažnju. Istinska  jazz umjetnica u pravom smislu riječi  - pisala je i pjevala iz srca te pomoću svog muzičkog talenta analizirala vlastite probleme. U kombinaciji sirove iskrenosti i vrhunskog talenta nastale su jedinstvene i obožavane pjesme modernog vremena. Tragično, neumorna medijska pažnja u kombinaciji sa Amynim problematičnim vezama, globalni uspjeh i opasan način života doveli su do njene propasti. Kao društvo, slavili smo njen ogromni uspjeh, ali smo bili brzi u osudi njenih nedostataka kada nam je to odgovaralo. Iako je u početku predstavljao spas, talenat koji ju je krasio vremenom je postao okidač za njen slom.


B-FILM: POŽUDA I ZVUCI ZAPADNOG BERLINA 1979-1989 /
B-MOVIE: LUST & SOUND IN WEST-BERLIN 1979-1989
Njemačka, 2015, 92 min.
Režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
Uloge: Blixa Bargeld, Gudrun Gut, Annette Humpe, Mark Reeder


B-FILM je dokumentarac o muzici, umjetnosti i haosu u Zapadnom Berlinu osamdesetih godina prošloga vijeka: zidom ograđen grad u gradu postao je kreativni kotao sub i pop kulture. Umjetnici, pripadnici različitih komuna i hedonisti uživali su u nekonvencionalnom berlinskom životnom stilu. Očaran njemačkom elektronskom muzikom, mančesterski muzičar Mark Reeder napušta legendarnu muzičku scenu predvođenu Joy Divisionom kako bi živio u Zapadnom Berlinu...


CITIZENFOUR
SAD, Njemačka, Velika Britanija, 2014, 114 min.
Režija: Laura Poitras
Uloge: Edward Snowden, Glen Greenwald, Julian Assange, Laura Poitras, Barack Obama, Jeremy Scahill


CITIZENFOUR gledateljima omogućava pristup hongkonškom susretu filmske autorice Laure Poitras i novinara Glenna Greenwalda sa Edwardom Snowdenom, a tokom kojeg im je on predao povjerljive dokumente o masovnom kršenju prava na privatnost od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije, NSA. Kada ju je Snowden kontaktirao u januaru 2013. godine koristeći se pseudonimom CITIZENFOUR, Poitras je već dvije godine radila na filmu o nadzoru komunikacija. Snowden je odlučio da stupi u kontakt sa Poitras jer je znao da je ona dugo vremena bila pod nadzorom vlade i da nije dozvolila da je to zaplaši. Kada joj je Snowden otkrio da je bivši visokopozicionirani obavještajni analitičar voljan da razotkrije masovni nezakoniti nadzor američkih građana od strane NSA-a, Poitras ga je ubijedila da joj dozvoli snimiti njihov susret. CITIZENFOUR vas uvodi u prostoriju u kojoj su Poitras, Greenwald i Snowden bili prisiljeni donositi brze odluke koje će utjecati na njihove živote i živote njima bliskih ljudi u nastojanju da prežive medijsku buru koja je bjesnila napolju. CITIZENFOUR vam neće samo prikazati kakvu opasnost predstavlja narušavanje prava na privatnost od strane vlade, već će vas natjerati i da je osjetite. Nakon što pogledate film zauvijek ćete drugačije gledati na vaš telefon, e-mail, kreditnu karticu, web pretraživač ili online profil.


COBAIN: MONTAŽA PAKLA / COBAIN: MONTAGE OF HECK
SAD, 2015, 132 min.
Režija: Brett Morgen
Uloge: Kurt Cobain, Wendy O’Connor, Don Cobain, Jenny Cobain, Kimberly Cobain, Tracy Marander, Krist Novoselic, Courtney Love


Mladi Kurt je odrastao u Aberdeenu, država Washington. Bio je sretno, šarmantno dijete čiji je zapanjujući kreativni potencijal bio očigledan od rane dobi: slikao je, pravio muziku i pisao. Ovaj dokumentarni film, prvi koji je odobrila njegova porodica, priča njegovu priču - od početaka do nevjerovatnog uspjeha kao pjevača grupe Nirvana. Film opisuje njegov pad, nesigurnosti, drogu, depresiju i prerani kraj. Uz fotografije iz njegovog djetinjstva, koje su po prvi put stavljene na raspolaganje za ovaj film, kao i prethodno nepoznate arhivske snimke, razgovore sa roditeljima, rodbinom i prijateljima, onima koji su kasnije postali njegovi muzički savremenici i udovicom Courtney Love, Brett Morgen je napravio intiman prikaz života i umjetnosti ovog legendarnog pjevača koji se rijetko otvarao medijima.


ČOPOR / THE WOLFPACK
SAD, 2015, 84 min.
Režija: Crystal  Moselle
Uloge: Bhagavan Angulo, Govinda Angulo, Jagadisa Angulo, Krsna Angulo,Mukunda Angulo, Narayana Angulo  
 

ČOPOR je dokumentarni film o braći Angulo koji kompletno djetinjstvo provode u stanu na Manhattanu, potpuno izolirani od društva, učeći o svijetu isključivo putem filmova koje gledaju. Cijelo djetinjstvo braća provode izvodeći scene iz svojih omiljenih filmova, koristeći pritom materijale koji su im dostupni isključivo u stanu, bez prijatelja i živeći od socijalne pomoći, a svoju znatiželju, kreativnost i maštu zadovoljavaju isključivo gledanjem filmova koji im pomažu da pobjegnu od stvarnosti ispunjenom izolacijom i usamljenošću. Međutim, sve se u potpunosti mijenja kada jedan od njih odluči pobjeći iz stana, a zatim i ostala braća požele izaći u svijet i prilagoditi se društvu o kojem su dotad učili samo preko televizijskog ekrana. ČOPOR je istinski primjer snage kojom filmovi mijenjaju svijet i spašavaju živote.


JEDAN DAN U SARAJEVU 
BiH, Austrija, 2015, 60 min.
Režija: Jasmila Žbanić


Prije stotinu godina u Sarajevu se dogodio atentat čiji uzroci i posljedice još uvijek odjekuju evropskom današnjicom. Dana 28. juna. 1914. godine Gavrilo Princip pucao je  na prestolonasljednika  Austro-Ugarske monarhije Franza Ferdinanda. Atentat je bio povod za Prvi svjetski rat, koji je obilježio početak XX vijeka. Sto godina kasnije u Sarajevu se obilježava ovaj dan.  Savremenici mu pripisuju različita tumačenja i u vezi s njim imaju različite emocije. Film JEDAN DAN U SARAJEVU, kroz materijale koji su snimili građani Sarajeva (mobilnim telefonima i malim kamerama), govori o različitim aspektima događaja toga dana, te koristi snimke igranih scena iz filmova o atentatu reditelja iz Austrije, BIH, Velike Britanije i kontrastira im…


JEDNA NJEMAČKA MLADOST / UNE JEUNESSE ALLEMANDE 
Francuska, Švicarska, Njemačka, 2015, 93 min.
Režija: Jean-Gabriel Périot


Mlada demokratija Zapadne Njemačke 1960-ih stidi se svoje nacističke prošlosti i uvučena je u ulogu imperijalističke i kapitalističke predstraže koja se suočava sa svojim komunističkim dvojnikom. Poslijeratna generacija, u direktnom sukobu sa očevima, pokušava pronaći svoje mjesto. Studentski pokret je eksplodirao 1966. godine. Pas de deux između studenata i vlade se pogoršao i radikalizirao učesnike u postepenoj eskalaciji nasilja i odmazdi. Ova uzavrela omladina iznjedrila je novinarku Ulrike Meinhof, režisera Holgera Meinsa, studente Andreasa Baadera i Gudrun Ensslin, te advokata  Horsta Mahlera. Kad se studentski pokret srušio krajem 1968. godine, ostali su izolirani u svom radikalizmu i očajnički su tražili načine za nastavak revolucionarne borbe ...


PACO DE LUCÍA: POTRAGA / PACO DE LUCÍA: LA BÚSQUEDA
Španija, 2014, 92 min.
Režija: Curro Sánchez
Uloge: Paco de Lucia, Pepe de Lucia, Alberto Gavira, Ricardo Modrego, Alejandro Sanz, Carlos Santana


Gitarista Paco de Lucia kreće na jedanaestodnevnu turneju po Evropi u junu 2012. Film počinje prikazom “rutine umjetnika”, ali se razvija kao putovanje u njegovu prošlost, uspomene i glavne događaje koji su doveli do toga da revolucionizira flamenco. Usponi i padovi tokom jednog simboličnog dana na turneji, od zore pa sve do trenutka kada Paco i njegovi muzičari sviraju završnicu koncerta, daju okvir priči o jednom od najznačajnijih muzičara 20. vijeka. Ovo nije samo fizičko putovanje, ovo je putovanje duboko u Pacovu dušu: sjećanja i stvari koje mu smetaju i koje ga uznemiravaju, koje ga zanimaju ili koje ga nasmijavaju. Vraćanjem u prošlost uz Paca kao jedinog pripovjedača, pratimo ga hronološki od djetinjstva do posljednjih dana na Majorci gdje je napravio zadnje izmjene na albumu koji je posthumno objavljen.

AMY
Laško Summer Nights 2015.
Film o Nick Caveu prikazan u Multiplexu Cinema City
VELIKA HIP-HOP PREVARA zatvara Laško Summer Nights
SLOM SLOMLJENOG KRUGA večeras u Laško Summer Nigths programu