Navigacija

Objave

“Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?”

Predstavnici ministarstava kulture i predstavnici fimskih fondacija zemalja Vijeća Evrope okupili su se danas u Sarajevu na konferenciji visokog nivoa “Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?” na kojoj bi trebao biti pripremljen nacrt evropske deklaracije o spolnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji.

Proteklih se godina sve više govori o različitim aspektima položaja žene u filmskoj industriji kao što su nedovoljna zastupljenost filmova ženskih rediteljica u takmičarskim programima velikog broja vodećih filmskih festivala, neravnopravan tretman žena kod pristupa filmskoj industriji, te uslovi rada ženskih filmskih autorica i uvriježeni stavovi o njima.

U okviru bosanskohercegovačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope postizanje spolne ravnopravnosti označeno je kao jedan od prioriteta, o ovoj se temi uz otvaranje dvadesetprvog Sarajevo Film Festivala razgovara na konferencija visokog nivoa. Na konferenciji će biti pripremljen nacrt sarajevske deklaracije o položaju žena u filmskoj industriji, koji bi uključio prijedloge konkretnih mjera za postizanje veće ravnopravnosti žena u filmskoj industriji.

Eksperti i ekspertice koji  učestvuju u radu konferencije između ostalih uključuju Isabel Castro, zamjenicu izvršnog direktora filmskog fonda Eurimages; Ann Serner, glavnu izvršnu direktoricu Švedskog filmskog instituta, jedne od vodećih organizacija koja prikupljaja i analizira relevantne podatke o ovoj temi, Iris Zappe-Heller  iz Austrijskog filmskog instituta – Aidu Begić, nagrađivanu bh. rediteljicu i scenaristicu; Holly Aylett, šeficu za istraživanja Evropske ženske audio-vizuelne mreže i autoricu studije o spolnoj ravnopravnosti u svijetu filma koja bi uskoro trebala biti objavljena i Sanju Ravlić,  predsjednicu radne grupe za spolnu ravnopravnost Eurimagea.

Konferenciju su otvorili predstavnici bh. vlasti: ministar civilih poslova Adil Osmanović, a zatvoriće je večeras šef bh.  misije pri Vijeću Evrope, ambassador Almir Šahović.  Konferenciju organizuju Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo spoljnjih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH:

"Imajući na umu veliki uticaj koji film ima na društvo u cjelini, od iznimne je važnosti da žene preuzmu značajniju ulogu u svim sferama života, a isto tako u filmu i filmskoj industriji.”

Ambasador Almir Šahović, šef bh. misije pri Vijeću Evrope:

"Povećanom ulogom žene kako na ekranu tako i iza kamere gledaocima bi se dao uvid u različite poglede na svijet, i za to se moraju osigurati jednaki uslovi rada za muškarce i za žene. Ovo je u skladu sa stavom Vijeća Evrope o spolnoj ravnopravnosti i njenom značaju za demokratsko evropsko društvo zasnovano na vladavini zakona i ljudskim pravima. Sa deklaracijom i preporukama vezanim za ovu temu Evropa će preuzeti vodeću ulogu u svijetu u borbi za ovaj cilj."

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala:

"Spolna ravnopravnost je nešto na čemu filmska industrija treba raditi, o čemu treba i dalje da govorimo i da se informišemo. Poznavanje činjenica utire put akciji. Situacija u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri izgleda dobro jer su mnogi vodećih filmski autori žene, ali ne raspolažemo dovoljno preciznim statističkim pokazateljima koji bi nam pružili potpun uvid u situaciju. Zbog toga nam je izuzetno drago što se ova konferencija održava u okviru našeg regionalnog foruma koji je od svoga osnivanja imao za cilj da unaprijedi znanje, pokrene diskusiju o ključnim pitanjima i pomogne nam da zajedno odlučimo o koracima koje je neophodno poduzeti u budućnosti."

---

Konferencija se održava u sarajevskoj Vijećnici od 09.30 do 19.00 sati.


Na konferenciji održanoj u sklopu Sarajevo Film Festivala usvojena deklaracija o spolnoj jednakosti u evropskoj kinematografiji
Kinoprikazivačka djelatnost i filmske koprodukcije u svijetu bez granica su teme o kojima će se diskutovati u okviru Regionalnog foruma Sarajevo Film Festivala
“Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?”
Sarajevo Film Festival i Kreativna Evropa/MEDIA program Evropske komisije razmatraju izazove sa kojima se suočava filmska industrija
Sarajevo Film Festival lansira nove industrijske incijative