Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival i Kreativna Evropa/MEDIA program Evropske komisije razmatraju izazove sa kojima se suočava filmska industrija

Ko su gledaoci naših filmova - sada i u budućnosti? Kako evropski filmski autori mogu uspostaviti nova, globalna koprodukcijska partnerstva? To su pitanja koja će biti u fokusu konferencije “Osvajanje nove publike za evropske filmove” koju Regionalni forum i Kreativna Europa/MEDIA program organizuju u Sarajevu od 20. do 22. Augusta u konferencijskoj sali Hotela Evropa.

Regionalni forum je godišnja konferencija Sarajevo film festivala o aktuelnim izazovima filmske industrije u jugoistočnoj Evropi koja okuplja preko 100 vodećih filmskih radnika iz petnaest zemalja, uključujući predstavnike privatnog i javnog sektora.  

Šesto izdanje Regionalnog foruma organizuje se u saradnji sa Kreativna Evropa/MEDIA programom Evropske komisije, a obuhvata tri dana panel diskusija o kreiranju filmske publike, filmskom obrazovanju i filmskim koprodukcijama.  

Osnov za diskusiju su novi međunarodni aspekt KE/MEDIA programa i daljnja globalizacija Evropske konvencije o koprodukciji, zaključci nove studije Evropske komisije o osvajanju filmske publike - najtemeljitije studije na tu temu, a koja je osigurala jedinstvene podatke o ponašanju filmske publike širom Evrope, te francuski izvještaj u kojem se poziva na panevropsku akciju sa ciljem opismenjavanja filmske publike u Evropi. Na konferenciji će učestvovati niz međunarodnih stručnjaka iz različitih sfera kinematografije i kulturne politike, kao što su Britanski filmski institute (BFI), Evropska komisija,, Meksicki Filmski Institut (IMCINE) I mnogi drugi.

Program

20. august, 16:00 -18:00

Uvod: Miroljub Vučković, Filmski centar Srbije

Međunarodne koprodukcije – širenje evropskog koprodukcijskog modela na prekookeanske zemlje

Ova se panel diskusija organizuje u trenutku kada koprodukcijski fond Vijeća Evrope, Eroimages, planira proširiti svoj rad na zemlje van Evrope, te razmatra mogućnost da odobri pridruženo članstvo vanevropskim zemljama. Cilj je da se različitim zemljama olakša pokretanje filmskih koprodukcija posredstvom reformirane konvencije, koja bi bila komplemantarna već sklopljenim bilaterarnim sporazumima. Regionalni forum će razmotriti kako evropski filmski radnici mogu uspostaviti međunarodnu saradnju i otvoriti pristup novim tržištima na osnovu postojećih koprodukcijiskih partnerstava.

Među govornicima su: Marian Cerrilla Noriega, IMCINE; Isabel Davis, BFI; Čedomir Kolar, ASAP Films; Sanja Ravlić, Hrvatski audiovizuelni centar; Katriel Schory, Israel Film Fund; Jovan Marjanović, Sarajevo Film Festival

Moderator je: Marten Rabarts, NFDC

21. august, 11:00 -13:00

Uvod: Obrazovanje filmske publike u svjetlu programa Kreativna Evropa i audiovizuelne politike Evropske Unije  - Dag Asbjornsen, Evropska komisija

Osvajanje publike

Dobrodošli u svijet “digitalnih domorodaca” i “hiperkonektovanih filmskih ovisnika”. Panel diskusija prvog dana MEDIA konferencije Regionalnog foruma okuplja evropske stručnjake kako bi razgovarali o načinu na koji filmovi širom Evrope osvajaju filmsku publiku. Osnov diskusije je iscrpno ispitivanje filmske publike širom Evrope koje je za potrebe Evropske komisije sprovele konsultantske kuće Headway International i Attentional u saradnji sa kompanijom za istraživanje javnog mišljenja Harris Interactive. 

Među govornicima su: Arnaud Dupont, Headway International; Karin Haager, Flimmit; Dragan Zachariev, EuroVod; Madeleine Probst, Europa cinemas, Watershed; Ena Dozo, Operacija Kino, Sarajevo Film Festival; Jasmin Duraković, DEPO Zona. 

Moderator je: Simon Perry, ACE

22. august, 11:00 -13:00

Filmska pismenost– strategija za stvaranje nove publike

Treća panel diskusija MEDIA konferencije Regionalnog foruma na temu osvajanja nove publike za evropske filmove obećava žustru debatu o načinima za odgajanje budućih naraštaja filmskih gledalaca putem programa za filmsko opismenjavanje koji bi se sprovodio širom Evrope. Diskusija se vodi u trenutku kada predstavnici filmske industrije u BiH lobiraju vlasti da uključe studij filma u programe srednjoškolskog obrazovanja. Diskusija je inspirisana izvještajem “Za filmsku obrazovnu politiku” koji je napisao Xavier Lardoux, zamjenik izvršnog direktora organizacije Unifrance.

Među govornicima su: Xavier Lardoux, Unifrance; Matteo Zacchetti, Evropska komisija; Ian Wall, The Film Space; Madeleine Probst, Europa cinemas, Watershed; Asja Makarević, Talents Sarajevo, Sarajevo Film Festival. 

Moderator je: Nik Powell, NFTS

Screen International, dugogodišnji partner Regionalnog foruma, će objaviti specijalni izvještaj o koferenciji sa statističkim dodatkom, koji će biti moguće preuzeti ovdje.

Jovan Marjanović, šef industrijskog segmenta Sarajevo film festivala: 

-  "Oduševljeni smo što u partnerstvu sa Kreativna Evropa/MEDIA programom Evropske komisije organizujemo ovu konferenciju - iako se Forum fokusirao na našu regiju, iskustvo stečeno tokom proteklih pet godina njegovog održavanja pokazuje da su pitanja i izazovi o kojima smo diskutovali zajednički za širu međunarodnu zajednicu filmskih radnika. Nadamo se da ćemo dati doprinos diskusiji koja se vodi širom Evrope i radujemo se trodnevnoj intenzivnoj razmjeni znanja."

Forum će se održati u konferencijskoj sali hotela Europe u Sarajevu. Kako bi ste dobili više informacija i prijavili se za učešće molimo kontaktirajte Enu Dozo, rukovoditeljicu industrijskog segmenta Sarajevo film festival, na ena.dozo@sff.ba. 


MEDIA konferencije su dio Kreativna Evropa Media programa. Regionalni forum se organizuje uz podršku British Councila i ambasade Kraljevine Norveške u Bosni  i Hercegovini.

Industrijski segment Sarajevo film festival vodeće je mjesto sureta regionalnih filmskih radnika i u proteklih je deset godina odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju regionalnih koprodukcija. Također je postao jedna od ključnih destinacija za filmske radnike iz svih dijelova Evrope koji tragaju za talentima, ispituju mogućnosti koprodukcije ili prosto žele detaljne informacije o razvoju ovoga dinamičnog regiona

CineLink, Regionalni forum, Industrijska terasa, Docu Rough Cut Botique, Talents Sarajevo, Sarajevo grad filma i Minimarket su dio industrijskog segmenta Sarajevo film festival koji pruža niz mogućnosti predstavnicima svih oblasti poslovanja i filmskim autorima u raznim stadijima razvoja vlastite karijere. 

Na konferenciji održanoj u sklopu Sarajevo Film Festivala usvojena deklaracija o spolnoj jednakosti u evropskoj kinematografiji
Kinoprikazivačka djelatnost i filmske koprodukcije u svijetu bez granica su teme o kojima će se diskutovati u okviru Regionalnog foruma Sarajevo Film Festivala
“Trenutni položaj žena u filmskoj industriji: pitanje spola. Možemo li bolje?”
Sarajevo Film Festival i Kreativna Evropa/MEDIA program Evropske komisije razmatraju izazove sa kojima se suočava filmska industrija
Sarajevo Film Festival lansira nove industrijske incijative