Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – kratki film

O najboljem filmu Takmičarskog programa - kratki film odlučivati će žiri u sastavu: Paz Lázaro, Mladen Miljanović i Paul Negoescu.

Paz Lázaro
menadžerica programa Panorama Filmskog festivala u Berlinu (Španija, Njemačka)
Paz Lázaro je diplomirala špansku i englesku filologiju i sociologiju. Menadžerica je programa Panorama, članica selekcijskog odbora Takmičarskog programa i delegat za španski film Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Od 2012. godine angažirana je i kao ekspert Evropske filmske akademije. Članica je Španske komisije za film (ICAA), zadužena za mlade režisere i međunarodnu koprodukciju. Radila je na produkciji brojnih filmova, uključujući igrane filmove NÓMADAS (Španija, 2000), COSA DE BRUJAS (Španija, 2002) i SOBRE EL ARCOIRIS (Španija, 2003), te dokumentarni film FALLEN ANGEL: GRAM PARSONS (Njemačka, 2004). S osnivačicom kompanije Dorky Park, Constanzom Macras, radila je i na produkciji pozorišnih predstava (NO WONDER i SURE).

Mladen Miljanović
umjetnik (BiH)
Mladen Miljanović je diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Banja Luci, gdje danas predaje. Njegovi su radovi izlagani na više samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH, Evropi i svijetu.
Osim u regiji, Miljanović je izlagao i u galerijama i muzejima u SAD-u, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Rusiji, Poljskoj i Južnoj Koreji.
Za svoj rad je dobio više nagrada, uključujući Nagradu Henkel Art, Nagradu Zvono za najboljeg mladog umjetnika u BiH, nagradu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci za najbolji rad na godišnjoj izložbi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka.

Paul Negoescu
režiser (Rumunija)
Paul Negoescu je diplomirao filmsku režiju na Nacionalnoj školi filma u Rumuniji. Režirao je više kratkih filmova koji su nagrađivani na značajnim međunarodnim filmskim festivalima (Cannes, Berlin, Sarajevo, Karlovy Vary, Rotterdam). Dva puta, 2009. i 2011. godine,  nominiran je za Nagradu Evropske filmske akademije.
Njegov prvi dugometražni film, A MONTH IN THAILAND, premijerno je prikazan u programu International Critics' Week Filmskog festivala u Veneciji. Film je osvojio više nagrada, uključujući nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. Negoescu je osnovao vlastitu kompaniju koja se bavi produkcijom kratkih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova. Također je osnivač Filmskog festivala Timishort, koji se održava u Temišvaru, u Rumuniji.  

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - kratki film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2018.