Navigacija

Objave

Suočavanje s prošlošću

Cilj programa Suočavanje sa prošlošću, selekcije posvećene novim filmovima koji obrađuju bolne teme iz prošlosti, jeste da ohrabri polifoniju glasova.

Christian Wurtenberg, švicarski novinar o kojem je Anja Kofmel snimila svoj debitantski dugometražni dokumentarac, imao je dvadeset šest godina kada je 1991. iz svoga rodnog grada vozom otputovao u tada ratom zahvaćenu Jugoslaviju. U svome dnevniku zapisao je da se sa svakim pređenim kilometrom sve snažnije moglo osjetiti prisustvo rata. „Voz se na svakoj stanici pomalo prazni,“ napisao je, „sve dok na kraju u njemu ne ostane svega nekoliko sumnjivih likova.“
 
Više od dvije decenije kasnije, kao da se i dalje vozimo tim istim vozom, samo što se on sada na svakoj stanici sve više puni. U njemu sjede predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava, advokati, političari, ljudi koji su na različite načine obilježeni ratom i mnogi drugi koji pokušavaju izaći na kraj sa zbunjujućim naslijeđem konflikta u bivšoj Jugoslaviji. Kroz hodnike tog voza prolaze filmadžije, regionalne i međunarodne, koristeći mogućnosti koje im kinematografija pruža da stvore prostor u kojem se različite, ponekad kontradiktorne, ratne priče mogu promisliti, raspraviti i, prije svega, čuti. 
 
Cilj programa Suočavanje sa prošlošću, selekcije posvećene novim filmovima koji obrađuju bolne teme iz prošlosti, jeste da ohrabri tu polifoniju glasova. Filmovi u našoj selekciji razlikuju se po svojim temama i estetici, a među njima se mogu naći istraživački dokumentarci, animirani filmovi, pozorišne predstave koje razbijaju barijeru između glumaca i publike, izmišljene priče zasnovane na stvarnim događajima. Bez obzira na pristup, svi oni publiku suočavaju sa neriješenim pitanjima ratnih zločina, međunacionalne mržnje, ponovnog buđenja nacionalizama i mnogim drugim ranama koje tek treba da zacijele. Program smo ove godine proširili kako bi obuhvatio i druge zemlje, poput Rumunije i Slovačke, i omogućio nam da otkrijemo kako se one nose sa vlastitom prošlošću, sa događajima iz Drugog svjetskog rata pa sve do onih vezanih za okupaciju Čehoslovačke 1968.
 
Osim filmskog programa, Sarajevo Film Festival po treći put zaredom organizuje Sajam istinitih priča, jedinstven događaj koji povezuje filmske autore sa organizacijama koje se bave istraživanjem i dokumentovanjem dešavanja u bivšoj Jugoslaviji tokom nedavnih ratova. U okviru programa CineLink Dana filmske industrije bit će predstavljeno pet istinitih priča iz tog perioda, a kako bi se ohrabrilo njihovo prenošenje na veliko platno, Festival će naknadno objaviti javni poziv za filmske autore da se prijave za realizaciju filmova inspirisanih nekom od njih. Fond Heartefact će osigurati finansijsku podršku u iznosu od 3.000 eura za daljnje istraživanje. 
 
Filmovi koji su ove godine uvršteni u program Suočavanje sa prošlošću premijerno su prikazani na prestižnim filmskim festivalima i osvojili su naklonost kritičara, ali i različita priznanja, u rasponu od nagrade za najbolji film (NE ZANIMA ME AKO ĆEMO SE UPISATI U HISTORIJU KAO BARBARI na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary i DRUGA STRANA SVEGA na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu) do posebnog priznanja žirija (SRBENKA na Filmskom festivalu Visions du Réel). Njihov uspjeh je dokaz da ovakve priče nadrastaju regionalne okvire te da mogu dirnuti širu publiku i potaknuti širi dijalog. Sarajevo Film Festival zbog toga je udružio snage sa Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu i njihovom inicijativom IFFR Live kako bi ljubiteljima filma u petnaest gradova širom Evrope omogućio da prisustvuju projekciji prvog filma u ovogodišnjoj selekciji programa Suočavanje sa prošlošću. CHRIS THE SWISS je stoga odličan izbor za otvaranje našeg programa jer se radi o filmu koji gledaoce vodi u bolnu potragu za istinom i suočava ih sa duhovima prošlosti koji nas još uvijek progone zahtijevajući da ih shvatimo i pomirimo se sa njima. 
 
SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU je program Sarajevo Film Festivala koji se realizuje uz podršku fondacije Robert Bosch Stiftung.
100
Maša Marković, voditeljica programa Suočavanje sa prošlošću
 
PROGRAM: 

Chris the Swiss 
Švicarska, Hrvatska, Njemačka, Finska, 2018, 90 min. 
Režija: Anja Kofmel 
Uloge: Christian Chris Würtenberg, Anja Kofmel, Eduardo Rózsa Flores, Heidi Rinke, Julio César 
 
Druga strana svega / The Other Side of Everything
Srbija, Francuska, Katar, 2017, 104 min. 
Režija: Mila Turajlić 
 
Ne zanima me ako ćemo se upisati u historiju kao barbari / Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari
Rumunija, Češka, Francuska, Bugarska, Njemačka, 2018, 139 min. 
Režija: Radu Jude 
Uloge: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Șerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Bogdan Cotleț 
 
Okupacija 1968. / Okupácia 1968
Slovačka, Češka, Poljska, Bugarska, Mađarska, 2018, 130 min. 
Režija: Evdokia Moskovina, Linda Dombrovszky, Magdalena Szymkow, Marie Elisa Scheidt, Stephan Komandarev 
 
Srbenka 
Hrvatska, 2018, 72 min. 
Režija: Nebojša Slijepčević 
Uloge: Tatjana Dragičević, Nina Batinić, Lucia Filićić, Jana Mileusnić, Morana Mladić, Oliver Frljić, Marin Blažević, Jelen Lopatić, Ivana Roščić, Tanja Smoje, Nikola Nedić, Igor Kovač, Jurica Marčec, Ljerka Hribar, Sandra Dekanić, Denis Kirinčić, Renata Fugošić, Nenad Šegvić 
 
 
SAJAM ISTINITIH PRIČA
Više informacija o odabranim projektima potražite na službenoj stranici festivala www.sff.ba.
 
U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija