Navigacija

Objave

U Fokusu 2020.

Program U Fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

„Program U fokusu prateća je selekcija Takmičarskog programa i ima za cilj da svake godine predstavi najznačajnije i najuspješnije regionalne filmove u posljednjih 12 mjeseci. Proteklih 6 mjeseci bili su izuzetno izazovni za svjetsku kinematografiju i nakon Berlinskog filmskog festivala gotovo da nije bilo premijere niti jednog regionalnog filma. Upravo zbog toga, odlučili smo da obogatimo selekciju i omogućimo što većem broju reditelja i producenata da prikažu svoje filmove na Sarajevo Film Festivalu. Naša odluka je važna za podršku autorima i regionalnim kinematografijama u datim okolnostima, te na ovaj način želimo podržati filmove koji su tek počeli svoje festivalske živote. Shodno tome, ove godine donosimo rekordnih 10 naslova u ovoj selekciji. Kao i obično program je mješavina filmova već etabliranih autora ali i prostor za promociju debitanata kojih ove godine imamo tri“, izjavila je selektorica programa Elma Tataragić.
 
Dok Takmičarski program donosi nove filmove i nova imena, program U Fokusu daje izrazito bitan godišnji pregled regionalnih ostvarenja. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.
 
GLAS / THE VOICE
Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Srbija, 2019, 80 min.
Režija: Ognjen Sviličić
 
Tinejdžer Goran završi u katoličkom internatu nakon što njegova majka ode raditi na kruzeru. Goran je tu silom prilika i odbija se moliti. U početku to previše ne smeta ni njegovim vršnjacima ni odgajateljima u domu, međutim, kako vrijeme odmiče, oni pokušavaju od njega da naprave vjernika na šta on ne pristaje.
 
MALMKROG
Rumunija, Srbija, Švicarska, Švedska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, 2020, 200 min.
Režija: Cristi Puiu
 
Nikolai, veliki zemljoposjednik i svjetski čovjek, svoje seosko imanje stavlja na raspolaganje prijateljima tako što organizuje druženja u prostranoj vlastelinskoj kući. Gosti provode vrijeme uživajući u raskošnoj trpezi, društvenim igrama i dugim razgovorima o smrti i Antikristu, te progresu i moralu. Tokom razgovora, svako od gostiju izlaže vlastitu viziju svijeta, historije i religije. 
 
MOJ JUTARNJI SMEH / MY MORNING LAUGHTER
Srbija, 2019, 94 min.
Režija: Marko Đorđević
 
Dejan će uskoro napuniti 30 godina, ali još uvijek je djevac. Pokušava potisnuti nemir koji osjeća jer živi pod istim krovom s ocem alkoholičarom i pretjerano zaštitnički raspoloženom majkom i otkriti da li s Kaćom, ugodnom ženom s kojom radi, može ostvariti nešto više od prijateljstva.
 
NEVOLJA S ROĐENJEM / THE TROUBLE WITH BEING BORN
Austrija, Njemačka, 2020, 94 min.
Režija: Sandra Wollner
 
Elli je android i živi s muškarcem kojeg naziva ocem. Zajedno uživaju u ljetu. Tokom dana se kupaju u bazenu, a noću je on odvodi u krevet. Elli s njim dijeli njegove uspomene i sve drugo što je on programira da upamti. Uspomene koje njemu znače sve, a njoj ništa. Ipak, jedne noći ona se uputi u šumu prateći eho koji blijedi. Ovo je priča o jednoj mašini i duhovima koje svi nosimo u sebi.
 
PUN MJESEC / FULL MOON
Bosna i Hercegovina, 2019, 85 min.
Režija: Nermin Hamzagić
 
Hamza, policijski inspektor, u noći punog mjeseca odvodi suprugu u porodilište. Vodenjak je pukao i ona mora što prije da se porodi. Iako zabrinut, junak se vraća na posao. U hodniku policijske stanice Hamza upoznaje dječaka Tarika, ujedno anđela i demona, koji će ga dovesti u iskušenja. Narodna vjerovanja o moći punog mjeseca se obistinjuju…
 
RAJSKI VRT  / EDEN
Mađarska, Rumunija, Belgija, 2020, 153 min.
Režija: Ágnes Kocsis
 
Éva je alergična na brojne hemijske supstance, zagađen zrak, radiotalase i električna zračenja. Mora živjeti u potpunoj izolaciji bez ikakvog dodira s okolinom. U kontaktu je samo sa svojim bratom i doktorima koji neprekidno izvode eksperimente na njoj. Jednog dana Évu posjećuje psihijatar kako bi utvrdio da li je zaista bolesna ili samo umišlja.
 
U NEOBIČNOJ POTRAZI ZA LAUROM DURAND / IN THE STRANGE PURSUIT OF LAURA DURAND
Grčka, 2019, 98 min.
Režija: Dimitris Bavellas
 
Prijatelji Antonis i Christos zajedno žive u malom stanu u Atini. U nevolji i izolovani od društva, uglavnom preživljavaju zahvaljujući Christosovoj naknadi za nezaposlene. Dvojicu prijatelja povezuje platonska ljubav prema Lauri Durand, slavnoj porno-glumici devedesetih godina 20. stoljeća, misteriozno nestaloj prije nekoliko godina. Kada njihov život od lošeg postane još gori, dvojica prijatelja odluče suprotstaviti se sudbini i krenuti u potragu za njom.
 
VELIKA ŠTAMPANA SLOVA / UPPERCASE PRINT
Rumunija, 2020, 128 min.
Režija: Radu Jude
 
Rumunija 1981, komunističkom državom upravlja Nicolae Ceaușescu. Uz pomoć državne televizije, on piše službenu historiju. Svojim porukama protiv vladajućeg režima, koje kredom i velikim slovima piše po zidovima, šesnaestogodišnji Mugur Călinescu ispisuje drugačiju priču. Istina o njegovim aktivnostima sačuvana je u obimnom izvještaju tajne policije (Securitate) koja ga je pratila, uhapsila, ispitivala i uništila.
 
VRBA / WILLOW
Sjeverna Makedonija, Mađarska, Belgija, Albanija, 2019, 101 min.
Režija: Milčo Mančevski
 
Tri makedonske žene moraju se boriti s kontrolom nad svojim tijelom, tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem. Nikada se nisu zalagale za promjenu svijeta ili društva, ali njihova trenutna borba da postanu majke čini ih nesvakidašnjim heroinama. Tri gorke priče, jedna srednjovjekovna, dvije suvremene, reflektiraju jedna druga i upliću se jedna u drugu, istražujući teme ljubavi, povjerenja i majčinstva.
 
ZANA
Kosovo, Albanija, 2019, 97 min.
Režija: Antoneta Kastrati
 
Albanka Lume sa suprugom Ilirom i svekrvom Remzijom živi u malom selu na Kosovu. Progonjena noćnim morama, u nemogućnosti da začne i rodi djecu, Lume je pod strašnim pritiskom svekrve Remzije da ispuni svoju bračnu dužnost. U strahu da će biti ostavljena, Lume odbacuje modernu medicinu i lijek za neplodnost odlučuje potražiti kod nadriljekara i vračeva.
Filmovi iz programa U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala
Ove godine U fokusu su najuspješniji regionalni filmovi
Predstavljamo filmove programa U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala
U Fokusu 2020.