Navigacija

Objave

Posvećeno: Joshua Oppenheimer - ČIN UBIJANJA

23. Sarajevo Film Festival ima čast da u okviru programa Posvećeno ove godine ugosti američkog reditelja Joshua Oppenheimera, čijim će filmom ČIN UBIJANJA program biti i otvoren danas u 15 sati u Kinu Meeting Point.

Kada je indonežanska vlada zbačena s vlasti vojnim pučem 1965. godine, Anwar Congo i njegovi prijatelji su od sitnih kriminalaca koji su na crno prodavali kino ulaznice promovisani u vođe odreda smrti. Pomogli su vojsci da u manje od godinu dana ubije više od milion navodnih komunista, etničkih Kineza i intelektualaca. Kao vođa jednog od najozloglašenijih odreda smrti u svome gradu, Anwar je vlastitim rukama pogubio stotine ljudi. Anwar danas uživa poštovanje kao osnivač desničarske paravojne organizacije koja je izrasla iz odreda smrti. Organizacija je toliko moćna da u svome članstvu ima državne ministre koji se rado hvale vlastitim zlodjelima – od korupcije i namještanja izbora do genocidnih radnji. Anwar i njegovi prijatelji tvrdili su da su bili inspirisani nasilnim američkim filmovima koje su gledali tokom odrastanja, pa su ih autori filma pozvali da osmisle scene o svojim iskustvima ubijanja prilagođene njihovim omiljenim filmskim žanrovima – gangsterskom filmu, vesternu i mjuziklu. Napisali su scenarij, te pred kamerom glumili sebe i svoje žrtve.

Projekcija filma ČIN UBIJANJA bit će upriličena u kinu Meeting Point u 15:00 sati, nakon čega će se nastaviti Q&A sesija s rediteljem.

Režija: Joshua Oppenheimer 

Uloge: Anwar Congo, Herman Koto, Syamsul Arifin, Ibrahim Sinik, Yapto Soerjosoemarno, Safit Pardede, Jusuf Kalla, Adi Zulkadry, Soaduon Siregar, Haji Marzuki, Haji Anif, Rahmat Shah, Sakhyan Asmara

U okviru programa Posvećeno Joshua Oppenheimer će se susresti sa festivalskom publikom tokom Q&A sesija nakon projekcija.

Joshua Oppenheimer, autor dva filma nominovana za nagradu Oscar Američke filmske akademije, rođen je u SAD 1974. godine. Njegov dugometražni prvijenac ČIN UBIJANJA (nominacija za nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film 2014.) 2013. Guardian i Sight and Sound proglasili su filmom godine. Film je osvojio 72 međunarodne filmske nagrade uključujući nagradu Evropske filmske akademije, nagradu BAFTA, nagradu publike Berlinalea, nagradu Filmske akademije azijsko-pacifičke regije i nagradu za najbolji film britanskog časopisa Guardian. Cinema Eye ga je 2016. godine proglasila filmskim autorom koji je obilježio deceniju, a oba njegova filma filmovima koji su obilježili deceniju. Joshua Oppenheimer je 2014. godine osvojio prestižnu MacArthur Fellowship nagradu (poznatu i pod imenom “nagrada za genijalce”).

Program "Tribute to" 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu
Bono Vox i Wim Wenders na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala
Premijerno prikazivanje restaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA
Počasno Srce Sarajeva i program Posvećeno 25. Sarajevo Film Festivala Pawelu Pawlikowskom