Navigacija

Objave

Nagrada EFA za najbolji kratki film za KOKOŠKU Une Gunjak

Film KOKOŠKA rediteljke Une Gunjak, dobitnik je Evropske filmske nagrade za najbolji kratki film! Riječ je o ostvarenju koje je na proteklom Sarajevo Film Festivalu nagrađeno Srcem Sarajeva za najbolji film.

Uz režiju, Sarajka Una Gunjak potpisuje i scenarij, a uloge u filmu igrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović.

Film je priča o djevojčici Selmi koja za svoj šesti rođendan u ratnom Sarajevo na poklon dobije kokošku. Ona je, naravno, uvjerena da je životinja njezin ljubimac pa, kad sazna da majka ima drugi plan, odluči spasiti životinju i osloboditi je. No, Selma ne sluti kako strašne mogu biti posljedice njenih dobrih namjera.

Una Gunjak rođena je u Sarajevu. Godine 2008. diplomirala je filmske studije na Univerzitetu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. KOKOŠKA je njen prvi profesionalni autorski projekt. Premijerno je prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, a nakon toga nastavio je uspješan festivalski život čemu najbolje svjedoči više od 20 osvojenih nagrada. Uvršten je i u selekciju Sundance Film Festivala. 

Sarajevo Film Festival čestita Uni Gunjak i ekipi filma na osvojenoj nagradi Evropske filmske akademije.

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala
Takmičarski program - kratki film 2020.
Žiri Takmičarskog programa – kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2019.
Takmičarski program - kratki film 2018.