Navigacija

Objave

LIČNE REVOLUCIJE – MLADE ŽENE, EGIPĆANKE u Multipleksu Cinema City

U okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film 20. augusta u Multipleksu Cinema City je prikazan dokumentarac LIČNE REVOLUCIJE – MLADE ŽENE, EGIPĆANKE, rediteljke Alexandre Schneider.

Dokumentarni film o četiri Egipćanke različitog društvenog statusa koje se nakon revolucije na mudar način bore za svoja prava i ideale. Upoznajemo uličnu aktivisticu Sharbat koju je, zbog njenog političkog angažmana, suprug izbacio iz kuće zajedno s djecom. Pratimo životni put Fateme, koja je aktivna članica Muslimanskog sestrinstva i majka triju malih dječaka. Doživljavamo borbu Amani, koja vodi vlastitu radiostanicu i izdavačku kompaniju te želi unaprijediti prava žena. Također smo s Nubian May u trenutku kada pokreće razvojni projekat u konzervativnim južnim dijelovima Egipta.

Alexandra Schneider je rođena 1979. godine u Münsterlingenu, u Švicarskoj. Mladost je provela u Njemačkoj, Americi, Danskoj i u Linzu, u Austriji. Studirala je sociologiju u Beču i Maastrichtu, te je nekoliko godina radila kao sociolog prije no što će 2006. godine započeti studij režije i montaže na Bečkoj filmskoj akademiji. Nakon toga je radila na filmu u Beču, širom Evrope, kao i u Egiptu. Filmovi koje je režirala uključuju: AUNT TREE, FEMINA ENERGETICA i PRIVATE REVOLUTIONS.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera