Navigacija

Objave

Program U fokusu otvorio film NEPOSLUŠNI

Kao i uvijek do sada, program U fokusu donosi nam najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle godine. Radi se o izuzetnim filmovima koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijetu ili na domaćem tržištu.

Program U fokusu otvorio je film NEPOSLUŠNI, srbijanske rediteljice Mine Đukić.

NEPOSLUŠNI je priča o Leniju i Lazaru, koji su bili najbolji prijatelji u djetinjstvu. Kada se, nakon dugog izbivanja u inostranstvu, Lazar vraća na sahranu svog oca, Leni žudi da se ponovo zbliži sa srodnom dušom iz djetinjstva, ali je još uvijek peku godine njihove udaljenosti. Ipak, u pokušaju da pobjegne od dosadne svakodnevnice života odraslih, Leni će s Lazarom krenuti na neplanirano putovanje biciklom kroz prelijepe, suncem ogrijane predjele.

Mina Đukić rođena je u Somboru 1982. U januaru 2008., zajedno s kolegama Nikolom Ležaićem i Urošem Tomićem, osniva filmsku kompaniju Kiselo dete.

NEPOSLUŠNI je njen prvi dugometražni igrani film koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sundance 2014, u selekciji World Cinema Dramatic Competition.

Filmovi iz programa U fokusu 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala
Ove godine U fokusu su najuspješniji regionalni filmovi
Predstavljamo filmove programa U fokusu 27. Sarajevo Film Festivala
U Fokusu 2020.