Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film

Žiri Takmičarskog programa za dokumentarni film 20. Sarajevo Film Festivala sačinjavaju:

Ananda Scepka
Direktorica Open Doors, Co-production Lab Locarno Film Festivala (Švicarska)


Ananda Scepka je direktorica programa Open Doors, koprodukcijske laboratorije Filmskog festivala u Locarnu. Rođena je u Švicarskoj, a diplomirala je filozofiju i historiju u Parizu, gdje je dvije godine bila odgovorna za kinoprogram u Kulturnom centru Heinrich Heine. Preselila se 2006. u Tel Aviv, gdje je tri godine vodila Festival vrlo kratkog filma. U to vrijeme započela je i partnerstvo s Future Shorts, produkcijskom kućom kratkog filma iz Londona, a surađivala je i sa CoPo, izraelskim marketom dokumentarnog filma. 2009. pridružila se Locarno film festivalu.  

 




Srđan Šarenac
Reditelj (BiH)


Srđan Šarenac je nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent s 15 godina iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj i Njemačkoj. Magistrirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu, audiovizualni menadžment na Media Business School u Rondi, u Španiji, a posjeduje i diplomu postdiplomskog studija iz scenaristike Binger Film Laba u Amsterdamu. Godine 2004. režirao je dokumentarnu seriju KAKO JE NASTALA TOP LISTA NADREALISTA. Godine 2006. za srbijanski B92 režira vrlo popularnu humorističku seriju MILE U BORBI PROTIV TRANZICIJE. Njegov najnoviji film, koji je režirao i koproducirao, je dugometražni dokumentarac SELO BEZ ŽENA, koji je premijerno prikazan na najvećem filmskom festivalu za dokumentarni film – IDFA Amsterdam. Film je prikazan na 60 filmskih festivala, i osvojio je 14 nagrada, kao što je Nagrada Ivica Matić za najbolji bh. film 2010. i nagradu francuske asocijacije filmskih autora SCAM. SELO BEZ ŽENA je odabran za INPUT – najboljih 80 filmova u produkciji javnih TV servisa.

Stefano Tealdi
Reditelj i producent (Italija)


Stefano Tealdi rođen je u Johannesburgu 1955, a studirao je arhitekturu u Torinu. Nakon diplomiranja, radio je na filmu i televiziji na Politehničkom univerzitetu u Torinu gdje je postao šef produkcije. Godine 1985. osnovao je Stefilm, jednu od vodećih kuća dokumentarnog filma u Italiji. Producira i režira dokumentarne filmove i serije. Godine 1992. završio je MEDIA kurs obuke “EAVE – European Session.” Vodio je svih 17 sesija godišnje italijanske radionice Dokumentarni film u Evropi. Bio je predsjedavajući Evropske dokumentarne mreže EDN, i državni je koordinator za međunarodne konferencije o televiziji, INPUT - Television in the Public Interest. Predaje filmski razvoj i produkciju na univerzitetskim i magistarskim kursevima, te film pitching za organizacije poput Biennale Cinema College, Cannes Film Market, Dubai Film Connection, Films de 3 Continents – Produire au Sud, Media Business School, Med Film Factory, Scuola Holden, TFL-Torino Film Lab i ZELIG Film School. 

 

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera