Navigacija

Objave

Mentori Docu Rough Cut Boutiquea

Docu Rough Cut Boutique po prvi put predstavlja novi, poboljšani pristup. Odabrani učesnici će imati posebnu privilegiju da rade sa filmskim montažerima i urednicima scenarija, filmskim profesionalcima koji imaju bogato iskustvo na raznim projektima koji su osvojili brojne nagrade, kao i pridobili ogromnu pažnju od strane publike. Oni će održati duge i detaljne sesije sa svakim projektnim timom.

Sretni smo da vam možemo predstaviti naše posebne story editore za Docu RCB 2014!

Anne Barliant (SAD) je radila na nagrađivanim filmovima, uključujući THE LINGUIST (2008.), koji je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu i bio nominovan za nagradu Emmy, FERNANDO NATION (2010.) koji je bio dio ESPN-ove serije 30 FOR 30, dobitnika nagrade Peabody, te DANGEROUS ACTS STARRING THE UNSTABLE ELEMENTS OF BELARUS (2013.) koji je premijerno prikazan na Toronto Film Festivalu, te je osvojio međunarodna priznanja i sada se prikazuje na HBO-u. Anne je upravo završila rad na filmu Roberta Redforda, CHICAGOLAND.

Ivo Trajkov (Makedonija/Češka Republika) je režiser, scenarista i filmski montažer koji je radio na širokom spektru žanrova, uključujući komedije, dokumentarne drame, eksperimentalne filmove i istorijske drame. Kao producent, Ivo Trajkov je bio uključen u više od 60 epizoda priznate dokumentarne serije UNEXPLAINED DEATHS (2001.-2007.). Njegovi filmovi su osvojili brojne nagrade. Njegov film THE GREAT WATER (2004.), snimljen u velikoj međunarodnoj koprodukciji, je službeni makedonski učesnik za nagradu Oscar za najbolji strain film. Ivo je također profesor na FAMU u Pragu, te mentor na raznim dokumentarnim radionicama širom svijeta.

Ekskluzivno za učesnike Docu RCB, pisao je o svojoj viziji važnosti story editinga:

“Ako zamislite film kao putovanje autom, onda je autor vozač, put je linija narativa, putnici su likovi a vozilo je filmska forma. Šta se dešava na putu je sadržaj priče, a konačna destinacija predstavlja poruku. Putovanje u specifičnom vremenu i prostoru izražava tematiku. Ko je onda story editor u tom slučaju?

On je GPS navigacija, koja pomaže vozaču da nađe najkraći, najbrži i najefikasniji put do svoje destinacije, podržavajući ga u ispunjavanju svih njegovih ciljeva na najbolji mogući način. 

Filmski autori, posebno u dokumentarnom filmu, znaju da se stvarno “stvaranje filma” kao rezultat dugog procesa odvija u sobi za montažu. Odabir, montaža i strukturiranje materijala daje filmu njegov finalni oblik i pruža publici zadovoljstvo intelektualne i emocionalne reakcije.

Pomoći i savjetovati u tom procesu u sobi za montažu je posao story editora.”

Pored naša dva specijalna story editora, Anne Barliant i Ive Trajkova, o čijem radu smo ranije pisali, veliko nam je zadovoljstvo najaviti ostatak izvrsnih mentora koji će se susresti sa učesnicima našeg programa Docu RCB ove godine!

Kao što vam je možda poznato, prvi mentor koji je potvrdio svoje učešće je direktor EDN-a i iskusni producent, Paul Pauwels.

Također, sa ponosom po drugi put želimo dobrodošlicu poznatoj agentici prodaje Catherine le Clef iz francuske kompanije Cat&Docs, koja se fokusira isključivo na svjetsku kino i video distribuciju proslavljenih međunarodnih dugometražnih dokumentaraca, definisanih snagom, poštovanjem, znatiželjom, raznolikošću i inovativnošću. Posebno smo sretni da također predstavimo novu nagradu zahvaljujući ljubaznosti Catherine le Clef, za najbolji projekat koji najviše obećava na međunarodnom planu od filmova odabranih za Docu RCB.

Priznati režiser i snimatelj Leonard Retel Helmrich, poznat po svojim skoro nemogućim kadrovima i smjelim pripovjedanjem, autor nagrađivanih filmova POSITION AMONG THE STARS (2010.) i SHAPE OF THE MOON (2004.) između ostalih, će se također pridružiti programu Docu RCB 2014 i podijeliti svoje znanje. Posebno za Talents Sarajevo, Leonard će održati predavanje o svom poznatom kinematografskom pristupu „jednog snimka“.

Hanka Kastelicová, izvršni producent dokumentarnih filmova za HBO Europe je pasionirani pobornik visokokvalitetnih i beskompromisnih dokumentaraca već 25 godina – kao režiser/producent, a i kao urednik za akvizicije.

Na samom kraju, sa radošću želimo dobrodošlicu Philu Coxu, koji je postao međunarodno priznat po svom dugometražnom dokumentarnom filmu BENGALI DETECTIVE, prikazanom na Berlinaleu i Sundanceu i osvajaču nagrade Grierson. Phil je majstor priča ukorijenjenih u stvarnosti, koje razvija u narative sa snažnim kinematografskim prisustvom. Također sa zadovoljstvom objavljujemo da će najnoviji film Phila Coxa, LOVE HOTEL, biti prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Ovdje se želimo posebno zahvaliti partnerima koji su velikodušno omogućili učešće ovih fantastičnih mentora. To su: ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ambasada Kraljevine Holandije u Sarajevu, British Council u Sarajevu, Bugarski državni institut za kulturu, i Makedonska filmska agencija.

 
Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017