Navigacija

Objave

Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018

Pet dokumentarnih projekata u fazi postprodukcije sa područja Jugoistočne Evrope odabrano je za učešće u ovogodišnjem izdanju Docu Rough Cut Boutique programa.

Nakon prošlogodišnje uspješne realizacije novog koncepta, Docu Rough Cut Boutique i ove godine će biti organizovan u vidu dva radna modula. Prvi će biti održan krajem juna u Sofiji gdje će odabrani učesnici razgovarati o kvalitetu filmskog materijala, te će imati grupne i pojedinačne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti dokumentarnog filma. Drugi modul bit će održan u augustu u Sarajevu, a program uključuje dodatne individualne sesije, projekcije, kao i prezentacije projekata za goste CineLink Dana filmske industrije.

“Ponekad smo prisiljeni donositi teške odluke i iz velikog broja potencijalno dobrih, jakih projekata naparaviti selekciju. Na žalost, samo pet mjesta imamo! Odabrali smo projekte koji su nas impresionirali svojim fantastičnim, neobičnim pričama; filmove čiji reditelji imaju jasno definisan stav o temi koju obrađuju i osigurali su nevjerovatan pristup svojim protagonistima. Smatramo da autori odabranih projekata najviše trebaju proširiti poglede i svoje teme, te ih sagledati u širem kontekstu, da snimljeni material analiziraju sa stručnjacima za dokumentarni film i da otvoreno i suštinski porazgovaraju o narativnoj strukturi svojih uradaka, te upravo oni mogu iskoristiti našu platformu najbolje. Na taj način se stvaraju međunarodno privlačni, izvrsni dokumentarci” - Rada Šešić i Martichka Bozhilova, šefice Docu Rough Cut Boutique programa.


Ovogodišnju selekciju odlikuje raznolikost tema, zemalja i profila filmskih autora. Radujemo se produktivnim diskusijama, sastancima i prezentacijama u Sofiji i Sarajevu.

 

ONE OF US
Reditelj: Đuro Gavran
Producent: Đuro Gavran
Produkcijska kuća: Pipser
Hrvatska

THE MAGIC LIFE OF V
Reditelj: Tonislav Hristov
Producent: Kaarle Aho
Produkcijska kuća: Making Movies
Koproducenti: Andrea Stanoeva (Soul Food Ltd), Kirstine Barfod (Kirstine Barfod Film)
Bugarska/Finska/Danska

DIARY OF A SERIOUS OFFENDER
Reditelj: Danilo Ceković
Producenti: Milan Milosavljević, Danilo Ceković
Produkcijska kuća: Akademski filmski centar
Koproducent: Osmica
Srbija

DAUGHTER OF CAMORRA
Reditelj: Siniša Gacić 
Producentica: Dunja Klemenc
Produkcijska kuća: Studio Maj
Koproducent: Ognjen Dizdarević (Ballandi Arts)
Slovenija, Italija

THE CHALICE
Rediteljica: Catalina Tesar
Producentica: Anda Ionescu
Produkcijska kuća: Haute Film
Rumunija

Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017