Navigacija

Objave

BAFTA nagrade za film "U potrazi za porodicom"

Film U POTRAZI ZA PORODICOM, Chrisa Leslia i Oggija Tomića, čijom svjetskom premijerom je otvoren prošlogodišnji Takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, nagrađen je prestižnom British Academy Scotland New Talents nagradom i to u dvije kategorije.

Ceremonija dodjele nagrada  škotskog ogranka Britanske filmske i televizijske akademije (BAFTA) održana je sinoć u Glasgowu, a filmu U POTRAZI ZA PORODICOM, uručene su one u kategorijama za najbolji film koji se temelji na istinitim događajima i Novi rad.  

U POTRAZI ZA PORODICOM, rađen u bosansko-britanskoj produkciji (producenti filma su Garret Tankosic-Kelly i Carol Cooke), lična je priča Oggija Tomića. Rođen sa dijagnozom hidrocefalus i prognozom da će umrijeti nakon svega par mjeseci, napušten je po rođenju. Uprkos svemu i zahvaljujući ljubaznosti neznanaca, 28 godina kasnije Oggi je zdrav, sretno oženjen i živi u Velikoj Britaniji. Nakon što je djetinjstvo proveo u ratnom Sarajevu, na ivici gladi i pod neprestanom opasnošću od granata, i kada se činilo da mu život kreće pravim tokom, Oggija poziva davno izgubljena porodica. To je trenutak o kojem svako siroče sanja. Ali stvari nisu baš jednostavne. Oggi saznaje da su članovi porodice, koju je cijeli život želio pronaći, isti oni „ljudi sa brda“ koji su Sarajevo držali pod opsadom 1300 dana.  Snažna i duboka priča o Oggijevom povratku u BiH i nevjerovatnom susretu s porodicom ispričana je u prvom licu. Priča o identitetu i osjećaju pripadnosti, ličnom i nacionalnom.

Film je nakon Sarajeva prikazan na festivalima u Italiji, Pakistanu, a nedavno ga je imala priliku vidjeti i publika u kinu na Leicester Squareu na humanitarnoj projekciji čiji domaćin je bila glumica Kristin Scott Thomas. 

Sarajevo Film Festival koristi ovu priliku da čestita članovima ekipe na nagradi!

Kompletnu listu nagrađenih možete pronaći ovdje.

 
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera