Navigacija

Objave

“U potrazi za porodicom“ nominovan za British Academy Scotland New Talents nagradu

Dodjela nagrada održat će se 25. marta u Glasgowu

Film U POTRAZI ZA PORODICOM, Chrisa Leslia i Oggija Tomića, kojim je otvoren prošlogodišnji Takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, nominovan je za prestižnu British Academy Scotland New Talents nagradu, koju dodjeljuje škotski ogranak Britanske filmske i televizijske akademije (BAFTA).  

U POTRAZI ZA PORODICOM, rađen u bosansko-britanskoj produkciji (producenti filma su Garret Tankosic-Kelly i Carol Cooke), lična je priča Oggija Tomića. Rođen sa dijagnozom hidrocefalus i prognozom da će umrijeti nakon svega par mjeseci, napušten je po rođenju. Uprkos svemu i zahvaljujući ljubaznosti neznanaca, 28 godina kasnije Oggi je zdrav, sretno oženjen i živi u Velikoj Britaniji. Nakon što je djetinjstvo proveo u ratnom Sarajevu, na ivici gladi i pod neprestanom opasnošću od granata, i kada se činilo da mu život kreće pravim tokom, Oggija poziva davno izgubljena porodica. To je trenutak o kojem svako siroče sanja. Ali stvari nisu baš jednostavne. Oggi saznaje da su članovi porodice, koju je cijeli život želio pronaći, isti oni „ljudi sa brda“ koji su Sarajevo držali pod opsadom 1300 dana.  Snažna i duboka priča o Oggijevom povratku u BiH i nevjerovatnom susretu s porodicom ispričana je u prvom licu. Priča o identitetu i osjećaju pripadnosti, ličnom i nacionalnom.

Film je nakon Sarajeva prikazan na festivalima u Italiji, Pakistanu, a nedavno ga je imala priliku vidjeti i publika u kinu na Leicester Squareu na humanitarnoj projekciji čiji domaćin je bila glumica Kristin Scott Thomas. 

Dodjela nagrada održat će se 25. marta u Glasgowu, a Sarajevo Film Festival koristi ovu priliku da čestita članovima ekipe na nominaciji.

Kompletnu listu nominovanih možete pronaći ovdje.

 
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera