Navigacija

Objave

Zdenko Jurij, Arsen Oremović i Laura Capatana gosti DocuCornera

Petog dana DocuCorner je ugosio Zdenka Jurija, novinara i reditelja filma PACIJENT.

Prema riječima reditelja, ovaj je film nastao sasvim slučajno. Prvobitna ideja je bila da se kroz 35 godina postojanja bolnice prati operacija jednog pacijenta. Nakon mnogo materijala snimanja, i dosta intervencija, nastao je film kao konačni produkt.

Emocija, po zaključku publike, nije izostala niti zbog nedostatka muzike u filmu. Režiser je, kako je kazao, vodio se idejom da ne moramo uopće bježati od svakodnevnice i tražiti neke intrigantne Dovoljno je na pravi način prikazati zanačaj malih svakodnevnih zbivanja.
Također,smatra Jurij, metafora je bilo izrazito prisutna. A, najteže od svega je nagovoriti protagonisti da pristane na snimanje.

Za kraj, Jurij je istaknuo da svakodnevnica zaista skriva mnoge šokantne priče. A da je najveći dobitak u procesu snimanja dokumentarnog filma zbližavanje sa ljudima, te pretvaranje njihove priče u filmske scene.

Nakon predstavljanja biografije autora Arsena Oremovića, reditelja filma U BRAKU SA ŠVICARCEM, diskusija je krenulapredstavljanjem jakih utisaka auditorija, te dijeljenjem iskustava sličnih samoj tematici filma. Ovaj film, po njemu, šalje jaku pouku ljudima te pokazuje bitnost shvatanja našeg statusa u državi, te uvijek biti spremni na ono šta nam se sprema.

Režiserka filma TU... MISLIM, TAMO Laura Capatana počela je kao novinarka, te se tek nakon određenog vremena odlučila za filmsku industriju. Predhodno iskustvo je bilo u vidu pomoćnika producenta za dokumentarce predstavljane na njeačkim televizijama. Također, kako je rekla, vodi se idejom da ako želite snimiti film, te imate ideju, to trebate uraditi, bez obzira da li ste amater ili profesionalac. Režiserka se u svome filmu uspješno uhvatila u koštac s temom samoubistva, provlačeći univerzalnu notu kroz prizmu pojedinačne sudbine.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera