Navigacija

Objave

Dyana Gaye dobitnica nagrade Katrin Cartlidge fondacije

Nagrada fondacije Katrin Cartlidge, koja se tradicionalno dodijeljuje na Sarajevo Film Festivalu, ove godine je pripala mladoj rediteljici Dyani Gayem. U Ljetnom kinu !hej večeras je prikazan njen kratki film DEWENETI.

Dyana Gaye je rođena u Parizu 1975, a zvanje magistrice filma stekla je na Univerzitetu VIII - Saint-Denis u Parizu. Gaye je 1999. osvojila Louis Lumière - Villa  Medicis Hors les murs, stipendiju za svoj scenarij UNE FEMME POUR SOULEYMANE, za koji je također nagrađena na više međunarodnih festivala. U međuvremenu, Gaye je nekoliko godina radila kao urednica programa pri Agenciji za distribuciju nezavisnog filma ACID. Gaye je 2004. napravila J’AI DEUX AMOURS, jedan od 15 kratkih filmova u sklopu omnibusa pod zajedničkim naslovom PARIS, LA MÉTISSE . Njen posljednji kratki film DEWENETI je osvojio više nagrada, a nominiran je i za nagradu César u kategoriji kratkog filma 2008.

Nagradu je uručio ovogodišnji kustos fondacije, glumac, Danny Glover.

O FONDACIJI KATRIN CARTLIDGE
Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju.  

Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije.  
Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni smo na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

Stipendisti se nagrada uručuje na posebnom gala događaju na Sarajevo Film Festivala.

Putem svojih povjerenika i pokrovitelja, Fondacija također predano radi na pomoći mladim filmskim stvaraocima, pružajući praktičnu i kreativnu podršku.

DOBITNICI STIPENDIJA I KUSTOSI

Dyana Gaye (2013 - Danny Glover)
Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons)
Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling)
CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti)
Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard)
Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović)
Cary Fukunaga (2007 – John Lyons)
Eyas Salman (2006 – Simon McBurney i Juergen Teller)
Amy Neil (2005 – Emily Watson)
Greg Hall (2004 – Mike Leigh)
Ran Huang, dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge za 2015.
Danny Huston se vraća na Sarajevo Film Festival kao kustos Fondacije Katrin Cartlidge 2015. te predstavlja film Danisa Tanovića "Tigrovi"
Dyana Gaye dobitnica nagrade Katrin Cartlidge fondacije
Večeras dodjela nagrade Katrin Cartlidge fondacije