Navigacija

Objave

Gosti DocuCornera reditelji filmova ANPLAGD i SICKFUCKPEOPLE UNPLUGGED

U srijedu gosti DocuCornera su bili reditelj filma ANPLAGD, Mladen Kovačević i reditelj filma SICKFUCKPEOPLE, Jurij Rechisky.

Rasprava o filmu ANPLAGD
Film je imao premijeru u Švicarskoj, te je prikazan u Beogradu. Po riječima reditelja, sarajevsko prikazivanje je bilo najefektivnije do sada.

Zapažanja publike su krenula sa komentarima o radu i djelu glavnih aktera. Na pitanje od kuda ideja za snimanje filma, reditelj je rekao da je polazna ideja zaista bila snimiti film o duvanju u lišće. Pronaći likove je bili zaista teško, tako da je iziskivalo kontaktiranja muzikologa, koji su posjedovali vještine sviranja instrumenta, no nije donijelo nikakve koristi. Zatim je, kako je reditelj rekao, kontaktirao folklorna društva koja su mu, najzad, bila od pomoći.

Tema filma, prema riječima reditelja, iako na prvi pogled djeluje neozbiljno , krije neke duboke egzistionalističke ideje te razmišljanja. Film se zaista odnosi na mnogo sfera života i u sebi sadrži motive filozofije.

U daljem toku rasprave, razgovaralo se i o problemu gubljenja elemenata tradicije, koji ne nosi samo kulturološke poslijedice u vidu nestanka narodne muzike, već i finansijske ne-podrške vlasti za uklanjanje samog problema.

RASPRAVA O FILMU SICKFUCKPEOPLE
Drugi predstavljeni film nosio je naziv SICKFUCKPEOPLE, ukrajinskog reditelja Jurija Rechiskija.

Reditelj je u ovaj film najzad unio i lične emocije. Potreba za snimanjem filma se u njemu pojavila ideja radi intenzivnog razdoblja u njegovom životu, u kojoj je konstantno bježao u sebe, pokušavajući se sakriti od sloma kreaktivnosti.

Najveću podršku i pomoć u pravljenju filma, reditelju je pružio producent filma, koji je  jedan od njegovih najboljih prijatelja. Po riječima Rechiskija, na jednom njihovom druženju, upravo on mu je dao ideju o temi i mjestu nimanja filma. Ne čekajući mnogo, uputili u se da itraže da li je moguće snimiti film o upravo o tome. Lakše nego zamišljeno, oni su došli u mogućnost  da to i urade, međutim same emocije su uticale na njegov privatni život.

Na pitanje zašto film nije prikazan u Ukrajini, reditelj je odgovorio da sama država, koja nažalost pod svojim okriljem drži većinu izdavačkih kuća, te kulturološki sistem nisu zainteresovani za prikazivanje tih stvari. Ni sam, kako je rekao, ne može naći razlog za to.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera