Navigacija

Objave

Pavo Marinković gost DocuCornera

Gost Docu-Cornera, u nedjelju, je bio Pavo Marinković, reditelj filma „Okupacija, 27. slika“.

Film je pričao Lordanu Zafranoviću, režiseru filma Okupacija u 26 slika, o njegovom putu ka uspjehu, i o posljedicama tog uspjeha tada i sada. Kako navodi režiser, Zafranović ima loš javni imidž u Hrvatskoj i zbog toga ga je jedan od kolega, slavni režiser, upitao zašto snima film o „tom ridikulu“, ali Marinović je odgovorio da je protagonistu uvijek drugačije doživljavao.

Možda i zbog toga što su se glavni skandali i događaji koji suse desili Zafranoviću poklopili sa bitnim događajima u životu režisera, poput upisa u akademiju. Režiser smatra da iako je do sada imao pozitivne kritike na film, očekuje negativan press, pogotovo kada film bude bio prikazan na HRT, koja je ujedno i koproducent filma.

Na zapažanje jednog gledaoca da je gospodin Zafranović hladna osoba i povučena, režiser tvrdi da ga on nevidi tako, da je on iskrena osoba i dominantna u razgovoru. Za mlade umjetnike, koje žele snimati ekstravagantne i politički nepodobne filmove ima savjet da, ako čvrsto vjeruju u svoju ideju ne odustaju, da postanu otporni na mnogobrojne kritike koje će im biti upućene, na odbacivanja i odbijanja onoga za šta oni misle da je sjajna ideja. Na pitanje da li bi ovaj film snimio '90-ih godina, režiser odgovara da nebi, prvenstveno zbog svo-e nezrelosti i neiskustva.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera