Navigacija

Objave

Dan ljudskih prava na 19. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival će, već petu godinu zaredom, biti domaćin Dana ljudskih prava, koji se organizira u saradnji s Ambasadom Švicarske i Saveznim ministarstvom vanjskih poslova Švicarske.

Dan ljudskih prava bit će obilježen u ponedjeljak, 19. augusta 2013. godine.

Tim povodom, u multiplex kinu Cinema City bit će upriličene projekcije dvaju filmova: THOUGH I KNOW THE RIVER IS DRY, režisera Omara Roberta Hamiltona i INFILTRATORS u režiji Khaleda Jarrara. Nakon projekcije režiseri filmova učestvovat će u razgovoru s publikom.

Nakon projekcije filmova, u saradnji s ambasadom Švicarske, bit će također održana i panel diskusija pod nazivom „Do You Remember Palestine?“. Moderatorica panela bit će Sabina Čudić, politologinja.

Dan obilježavanja ljudskih prava okončat će se projekcijom filma STOP – OVER, režisera Kaveha Bakhtiaria. Film će biti prikazan u saradnji s International Film Festival & Forum on Human Rights iz Ženeve.

Sarajevo Film Festival kroz svoj Takmičarski program – dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te ovim posebnim događajem, obilježavanjem Dana ljudskih prava, Sarajevo Film Festival nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

Filmovi i teme, koje se svake godine biraju za obilježavanje Dana ljudskih prava, pružaju šansu učesnicima panel diskusija, gledaocima i medijima da diskutuju o akutnim problemima pojedinca ili zajednice u današnjem svijetu.


Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala bit će dodijeljena i Nagrada za ljudska prava. Ova nagrada dodjeljuje se za najbolji film iz Takmičarskog programa – dokumentarni film, koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagradu u iznosu od 3000 eura osigurava Savezno ministarstvo vanjskih poslova Švicarske.

Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film: 16 filmova u konkurenciji, 8 svjetskih premijera