Navigacija

Objave

Armand Assante gost 19. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom objavljuje da će gost 19. SFF-a biti istaknuti američki glumac Armand Assante.

Povod njegovog dolaska je predstavljanje kratkometražnog filma VADIONA (u okviru programa Novi tokovi kratki) reditelja hrvatskog porijekla Ante Novakovića. Također, Armand Assante će se sarajevskoj publici predstaviti i u Ljetnom kinu !Hej.
 
Assante je četiri puta nominiran za nagradu Zlatni Globus, a ostvario je niz zapaženih karatkernih uloga u filmovima svih žanrova.

Karijeru na velikom platnu započinje 1974. epizodnom ulogom u filmu THE LORD'S OF FLATBUSH.


Zahvaljujući prije svega izuzetnom talentu, ali i specifičnom držanju i izrazu, u decenijama iza nas angažovan je u više od stotinu igranih i tv filmova te serijama. Iza sebe ima i niz uloga u teatru gdje je i započeo svoju glumačku karijeru.

Iz sedamdesetih i osamdesetih godinama prošlog vijeka pamtimo ga po ulogama u filmovima PARADISE ALLEY (1978), PRIVATE BENJAMIN (1980), I, THE JURY (1982) i BELIZAIRE THE CAJUN (1986), a u devedesetim i dvijehiljaditim godinama slijedi potpuni procvat njegove karijere.


Assante ostvaruje izuzetne uloge u filmovima Q&A (1990), THE MAMBO KINGS (1992), HOFFA (1992), JUDGE DREDD (1995), ONE EYED KING (2001), CITIZEN VERDICT (2003), TWO FOR THE MONEY (2005), CALIFORNIA DREAMIN' (2007), DEAD MAN DOWN (2013) i mnogim drugim.

U protekle dvije godine radio je na projektima ESCORT SERVICE, FORSAKING ALL OTHERS, JEANS GENERATION, CARPET BOY, LANDLOCKED, ANGEL OF DEATH, FIRST LAW, BLOWTORCH, MONTEVIDEO, VIDIMO SE! ASSUMED KILLER, HUNTING THE PHANTOM, A FINE STEP i BLIND PASS koji su u fazi predprodukcije ili postprodukcije i koje ćemo tek imati priliku vidjeti.

Kompletnu biografiju Armanda Assantea možete pronaći ovdje.



Armand Assante se predstavio sarajevskoj publici
Armand Assante večeras u KSC Skenderija
Armand Assante gost 19. Sarajevo Film Festivala