Navigacija

Objave

Odabrani projekti 3. Docu Rough Cut Boutiquea

Sarajevo Film Festival i Balkanski dokumentarni centar s ponosom predstavljaju selekciju 3. izdanje Docu Rough Cut Boutiquea. Ove godine odabrano je pet projekata koji su se izdvojili svojim stilom i snagom pripovijedanja, te kinematografskom vizijom autora filma.

Odabrani projekti Docu Rough Cut Boutiquea 2013. su:

Baglar - Turska, režiseri i producenti Berke Bas, Melis Birder, Inhouse Projects

Autsajderski košarkaški tim iz lošeg dijela Diyarbakira u jugoistočnoj Turskoj želi više od pobjede u svojoj misiji da bude iznad predrasuda, siromaštva i političke nestabilnosti, stvorene nakon višedecenijskog konflikta između turske vlasti i kurdskih pobunjenika koji se bore za svoju lokalnu autonomiju u kulturna prava.

Melis Bider i Berke Bas (obojica diplomci odsjeka za medijske studije na Novoj školi za društveno istraživanje, New York) su suosnivači produkcijske kuće Inhouse Projects, i autori velikog broja višestruko nagrađivanih dokumentaraca.

Roma Rally - Mađarska/Njemačka, režiser Gábor Hörcher, producenti Marcell Iványi, Marieke Bittner, KraatsFilm/ Weydemann Bros.

Ricsi, 17-godišnjak iz seoske porodice, pokušava da ispuni svoj dječački san takmičeći se u seoskoj utrci sa svojim jedinim blagom: polovnim, improviziranim BMW-om.  Za vrijeme ogleda sa lokalnim suparnicima, on traži očevu pažnju i poštovanje, te se suočava sa posljedicama svojih nelegalnih aktivnosti.
Film se fokusira na Ricsijev san koji je stalno u sukobu sa njegovim iracionalnim željama i odrastanjem.

Režiser Gábor Hörcher i koproducent Marieke Bittner su se upoznali kao učesnici Sarajevo Talent Campusa 2010. Zajedno su osvojili Nagradu za koprodukciju od Fondacije Robert Bosch, 2011. godine.

In the Dark - Srbija, režiser Goran Stanković, producentica Snežana Penev, This & That Productions

U malom rudarskom gradu u južnoj Srbiji, sve se vrti oko lokalnog rudnika, i svako je na neki način povezan s njim. Priča filma se bavi tradicionalnom rudarskom porodicom, ocem i sinom. Davor, mladi rudar, odbija da nastavi porodičnu tradiciju i pokušava da nađe način da napusti svoj posao i rodno mjesto.

Prije skoro 20 godina, Emir Kusturica je snimio film o podzemlju kao analogiju života na Balkanu. Uzevši tu metaforu, ovaj dokumentarac će je suprotstaviti sa stvarnosti, istražujući svijet koji je rijetko posjećen, te polazeći iz tog svijeta vidjeti kakav je život na površini. Srbija danas izlazi na vidjelo.

Goran Stanković i producentica Snežana Penev su suosnivači produkcijske kuće This & That Productions, koja se bavi kreativnim projektima. In the Dark je njihov prvi dugometražni dokumentarac.

Mia, Myself and an Extra Chromosome - Hrvatska, režiserka Eva Kraljević, producenti Dana Budisavljević, Miljenka Čogelja, Hulahop

Životna lekcija o ljubavi, prihvatanju i zahvalnosti koja otkriva svjetliju stranu života osoba sa problemima u mentalnom razvoju. To je priča o mojoj sestri Miji i meni, njenom ljubavnom životu i mojim pokušajima da je prihvatim.

Eva Kraljević je priznata snimateljica i fotografkinja koja je radila na velikom broju nagrađivanih dokumentaraca. Ovo je njen režiserski debi.

The Man from Midja - Gruzija/Njemačka, režiseri Eka Papiashvili, Carsten Böhnke, producent Carsten Böhnke, Greenstonefilms

Ovo je film of dva 90-godišnja prijatelja sa gruzijskih planina, koji su se svađali o Staljinu skoro svaki dan od 1945. Iza njihove "tradicije svađe" stoji kompleksna struktura kako ličnih, tako i historijskih događaja, uključujući činjenicu da je Dathos bio ratni zarobljenik u Njemačkoj, što je dovelo do toga da je Dathos morao ostati seljak, dok je Niki bilo dozvoljeno da studira.

Eka Papiashvili se bavio antropologijom i režijom. Carsten Böhnke je studirao filozofiju, književnost i političke nauke prije studija režije u Gruziji i filmske produkcije na HFF Konrad Wolf u Njemačkoj. Ovo je njihov prvi dugometražni dokumentarac.

 

Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017