Navigacija

Objave

Tribute to Cristi Puiu

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom objavljuje će u svom 19. izdanju program Tribute to posvetiti rumunskom reditelju Cristi Puiuu.

U okviru ovog programa, rezervisanog za autore čiji su beskompromisni i kreativni pogledi rušili mnoge tabue kako u filmu, tako i u društvu uopšte, te plijenili pažnju i publike i kritike, biće predstavljena retrospektiva ovog izuzetnog filmskog autora. 
 
Ovogodišnji program Tribute to počet će 19.08. i trajat će do 23.08. 2013. godine. Tokom petodnevnog filmskog programa biće predstavljeni filmovi: STUFF AND DOUGH (2001), THE DEATH OF MR. LAZARESCU (2005), AURORA (2010), TROIS EXCERCISES D'INTERPRETATION (2012), COFFEE AND CIGARETTES (2004) i BEFORE BREAKFAST (1995).
 
Ovo je povratak Cristi Puiua u Sarajevo nakon što je predsjedavao žirijem Takmičarskog programa za igrani film 16. Sarajevo Film Festivala. 
 
Rumunski reditelj Cristi Puiu pripada grupi mladih progresivnih rumunskih reditelja čija su ostvarenja u posljednjoj deceniji uvela rumunski film na velika vrata svjetske kinematografije. Debitirao je 2001. sa niskobudžetnim filmom  STUFF AND DOUGH sa Alexandruom Papadopolom i Dragosom Bucurom u glavnim ulogama. Film je osvojio nekoliko nagrada na međunarodnim filmskim festivalima, a prema ocjeni filmskih kritičara i struke upravo je to film koji je označio početak Rumunskog novog vala, koji je izrastao u jedan od najznačajnijih pravaca evropske kinematografije.     
 
Nakon prvobitnog uspjeha, Puiu i dalje nastavlja nizati nagrade za svoj rediteljski rad ali i kao autor brojnih nagrađivanih scenarija.  Njegov kratki film COFFEE AND CIGARETTES (UN CARTUŞ DE KENT ŞI UN PACHET DE CAFEA, 2004), nagrađen je Zlatnim medvjedom za najbolji kratki film na Berlinskom filmskom festivalu 2004.
 
Njegov drugi igrani film THE DEATH OF MR. LAZARESCU ostvario je izuzetan uspjeh, odlične kritike i brojne nagrade na internacionalnim filmskim festivalima među kojima i Grand Prix Un Certain Regard Cannes Film Festivala. 
 
THE DEATH OF MR. LAZARESCU  bio je prvi je iz serije šest filmova nazvane SIX STORIES FROM THE OUTSKIRTS OF BUCHAREST koje Puiu namjerava snimiti inspiriran projektom Erica Rohmera pod nazivom SIX MORAL TALES. Drugi film u ovom nizu, AURORA prikazan je također na Cannes Film Festivalu u programu Un Certain Regard.
 
Sve projekcije u okviru programa Tribute to…biće popraćene Q&A-om, a u okviru programa biće upriličen i career interview, gdje će sarajevska publika, gosti i polaznici ovogodišnjeg Sarajevo Talent Campusa imati priliku da se susretnu sa Puiuom. 
 
Program Tribute to je u prethodnim izdanjima ugostio i predstavio retrospektive najznačajnijih reditelja, koji su privukli veliku pažnju i publike i medija.
 
Gosti programa bili su:
 
•    Steve Buscemi 2000.
•    Mike Leigh 2001.
•    Stephen Frears 2002.
•    Peter Mullan 2003.
•    Dušan Makavejev and Gaspar Noe 2004.
•    Alexander Payne 2005.
•    Abel Ferrara and Béla Tarr 2006.
•    Ulrich Seidl 2007.
•    Todd Haynes 2008.
•    Jia Zhang-ke 2009.
•    Bruno Dumont 2010.
•    Lucrecia Martel 2011.
•    Todd Solondz 2012.

 

 

Program "Tribute to" 29. Sarajevo Film Festivala posvećen Jessici Hausner
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu
Bono Vox i Wim Wenders na Crvenom tepihu 27. Sarajevo Film Festivala
Premijerno prikazivanje restaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA
Počasno Srce Sarajeva i program Posvećeno 25. Sarajevo Film Festivala Pawelu Pawlikowskom