Navigacija

Objave

Docu Rough Cut Boutique selekcija 2017.

Za učešće u ovogodišnjem izdanju Docu Rough Cut Boutique programa odabrano je pet dokumentarnih projekata u stadiju postprodukcije iz Jugoistočne Evrope.

Balkanski dokumentarni centar i Sarajevo Film Festival su prepoznali potrebu za dodatnom pripremom projekata uoči njihovog predstavljanja u okviru CineLink dana filmske industrije. Iz tog razloga uvodimo dodatni modul u vidu radionice, koja će biti realizovana u u Sofiji periodu od 21. do 25. juna. Na prvoj radionici, autori odabranih projekata će imati individualne konsultacije i u sklopu grupnih sesija razgovarat će o kvaliteti svoga materijala koji se nalaze u fazi rough cut-a. Ključni segment Docu Rough Cut Boutique programa održat će se u augustu u Sarajevu u okviru CineLink dana filmske industrije, gdje će autori imati dodatne individualne i grupne konsultacije, te će projekti biti predstavljeni na zatvorenim projekcijama.

“Ovo je značajna godina za Docu Rough Cut Boutique koji ove godine navršava sedam godina postojanja. U trenutku u kojem dokumentarni filmovi sve više dobijaju na značaju jer rasvjetljavaju i komentiraju goruća svjetska pitanja, osjećamo potrebu da podržimo nove autore koji kroz svoj rad nude jasnu i kreativnu sliku stvarnosti,” izjavila je Rada Šešić, jedna od rukovoditeljica Docu Rough Cut Boutique programa.

“Svaki od pet odabranih projekata govori o borbi pojedinca protiv sile nametnutih promjena. Većina odabranih autora iza sebe ima samo kratke dokumentarne filmove i ovo su im prvi dugometražni projekti. Svi su pokazali izuzetnu hrabrost odabravši da se bave kontroverznim, provokativnim temama. Njihova odlučnost da se obrate širem auditoriju i pokrenu diskusiju u svojim ustajalim, inertnim okruženjima zaslužuje naše duboko poštovanje. Vjerujemo da će unaprijeđeni, novi format Docu Rough Cut Boutique programa poboljšati njihove šanse da naprave snažne, uvjerljive filmove,” dodala je Šešić.

“Pet odabranih projekata bave se iznimno dubokim, intimnim pričama na način koji gledatelja tjera da preispita lična ubjeđenja i razumijevanje načina na koji se pojedinci suprostavljaju konvencijama i bore za vlastita prava. Uvođenje novog, drugog Docu Rough Cut Boutique modula je značajan korak u razvoju ovog programa i stvara bolje uslove za uspješan završetak odabranih filmova. U junu ćemo po prvi put ugostiti učesnike programa u Sofiji u Bugarskoj gdje ćemo se fokusirati na kreativni razvoj priče, ali i lični razvoj autora i izazove sa kojma se oni suočavaju,” izjavila je Martichka Bozhilova, durga rukovoditeljica Docu Rough Cut Boutique programa.

“Zahvaljujući tome, autorski timovi će biti bolje pripremljeni da na najbolji mogući način predstave sebe i svoje projekte u okviru CineLink dana filmske industrije u Sarajevu u august. Od ključnog je značaja da nastavimo predstavljati nove dokumentarne projekte u sklopu CineLink programa jer rezultati koje smo postigli prethodnih godina dokazuju da na taj način povećavamo konkurentnost cijele regije,” dodala je Bozhilova.

Projekti odabrani za učešće u Docu Rough Cut Boutique programu su:

Ghetto Balboa
Režija:  Árpád Bogdán
Producent: Laszlo Jozsa
Produkcijska kompanija: Speak Easy Project/iamnewhere
Mađarska

Hands of God
Režija: Laszlo Barna
Producentica: Ágnes Sós
Produkcijska kompanija: DokuArt
Koproducenti: Oana Giurgiu, Libra Film Productions
Mađarska/Rumunija

The Other Side of the Medal
Režija: Denisa Morariu
Producent: Adrian Robe
Pomoćna producentica: Bianca Oana
Produkcijska kompanija: Edmont Media
Rumunija

Paying a Visit to Fortuna

Režija: Matyas Kalman
Producenti: Agnes Horvath-Szabo, Matyas Kalman
Produkcijska kompanija: COLLOC Productions
Mađarska

Srbenka
Režija: Nebojša Slijepčević
Producenti: Vanja Jambrović, Tibor Keser
Produkcijska kompanija: Restart
Hrvatska

Docu Rough Cut Boutique ponosno objavljuje pobjedničke projekte 9. izdanja programa
Dobitnici Docu Rough Cut Boutique nagrada za 2018.
Odabrani Docu Rough Cut Boutique projekti 2018
Konkurs za prijavu projekata za učešće u Docu Rough Cut Boutiqueu
Dodijeljene nagrade Docu Rough Cut Boutique 2017